Președintele SUA, Barack Obama, a avertizat, marți, în Grecia, unde se află cu ocazia ultimei sale călătorii prin Europa, împotriva unei posibilități de creștere a naționalismului, odată cu victoria la prezidențiale a lui Donald Trump, scrie Reuters.

Totodată, președintele american a susținut că reacțiile împotriva globalizării au amplificat mișcările populiste atât în SUA, cât și în străinătate.

Obama a declarat că neîncrederea în elitele și instituțiile de guvernare au hrănit succesul în alegerile din SUA pentru senatorul Bernie Sanders, care a concurat cu Hillary Clinton în primarele democratice, dar și pentru Trump, care a învins-o pe Clinton în cursa prezidențială.

"Cand vezi că Donald Trump și Bernie Sanders, doi candidați foarte neconvenționali, au un succes considerabil, atunci, evident, există ceva acolo care este exploatat într-o suspiciune de globalizare, o suspiciune de globalizare, dorința de a ține în frâu excesele sale", a declarat Obama, în Grecia, la începutul turneului de adio în Europei.

Deși nu a făcut o comparație directă între alegerile din SUA și referendumul din iunie al Marii Britanii legat de părăsirea Uniunii Europene, Obama a declarat că în joc a fost tema comună a antipatiei față de globalizare, care a stimulat mișcările populiste de stânga și de dreapta din Europa.

Republicanul Donald Trump și-a atras sprijinul pe baza promisiunilor că va construi un zid la granița dintre SUA și Mexic, că va interzice temporar intrarea musulmanilor în Statele Unite și că va încheia tranzacțiile comerciale despre care a spus că au dăunat muncitorilor americani.

Președintele Obama, care a militat puternic pentru democrata Hillary Clinton în timpul campaniei prezidențiale, s-a opus tuturor acestor poziții, iar acum luptă să păstreze în viață realizările sale privind asistența medicală, schimbările climatice și diplomația nucleară, în fața promisiunilor președintelui-ales de a le demonta.

Diviziuni periculoase

Cu toate acestea, de la alegeri, Obama a promis că va asigura o tranziție lină și pașnică a puterii, în mare parte retrăgându-și critica în privința lui Trump că ar fi nepotrivit pentru a servi drept comandant șef al SUA.

Obama a părut că-și reînnoiește criticile asupra unora dintre tacticile electorale ale Trump, când a reiterat angajamentul cu privire la tranziție, cu un avertisment despre diviziunile din întreaga lume.

"Eu cred, separat și în afara oricăror alegeri sau mișcări, că va trebui să ne ferim de o creștere a unui soi brut de naționalism, identitate etnică sau tribalism, construit în jurul unui noi și ei", a spus Obama.

"Nu îmi voi cere scuze pentru că voi spune că viitorul omenirii și viitorul lumii va fi definit de ceea ce avem în comun, spre deosebire de acele lucruri care ne despart", a subliniat președintele american.

Acesta a adăugat că unitatea din Europa, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, a creat cinci decenii de pace și prosperitate fără precedent.

"În Statele Unite știm ce se întâmplă atunci când începem să ne divizăm din perspectiva rasei sau religiei sau etniei. E periculos", a spus Obama.

Obama a oferit Greciei solidaritate pentru datorii

Barack Obama a oferit solidaritate Greciei în datoriile sale și în legătură cu criza migranților. Grecia speră că Obama va fi în măsură să-i convingă pe creditorii străini să restructureze o parte din datoria țării, care se ridică la aproape 180% sută din producția națională.

"Nu ne putem uita pur și simplu la austeritate ca la o strategie", a declarat Obama după discuțiile cu prim-ministrul grec Alexis Tsipras.

"Argumentul nostru a fost întotdeauna că atunci când economia s-a contractat atât de rapid, atunci când șomajul este atât de mare, trebuie să existe, de asemenea, o agendă de creștere după care să mergem și este foarte dificil de imaginat că o astfel de strategie de creștere de care este posibilă fără un mecanism de reducere a datoriilor", a spus Obama.

Proteste la Atena față de vizita lui Obama

Proteste minore au avut loc la Atena ale extremiștilor de stânga față de vizita președintelui american. Aproximativ 3.000 de anarhiști au defilat prin centrul orașului într-un marș care avea inițial ca punct terminus sediul Ambasadei Statelor Unite.

Protestatarii au fost deranjați de faptul că vizita lui Obama are loc cu doar două zile înaintea celor mai importante demonstrații antiamericane din această țară, care marchează reprimarea în sânge, de către junta militară, în 1973, a revoltei studenților, care militau pentru democrație.

În rândul susținătorilor stângii elene există o puternică tradiție antiamericană există care denunță în continuare susținerea Washingtonului față de dictatura militară din Grecia, în perioada 1967-1974.

"Ne dorim ca Obama să vină aici și vadă cum noi trăim ca și prizonieri", a declarat Hatzi Naser, 42 de ani, din Afganistan, încă agățat de conflictul care ține de mai mult de un deceniu, început după ce forțele americane au alungat talibanii în urma atacurilor din 11 semptembrie 2001.

"El este motivul pentru care suntem aici, din cauza războiului armatei sale. Vrem ca el să vină și să vadă mizeria în care trăim", a spus acesta.

Președintele american Barack Obama, care a declarat că Statele Unite vor sta "umăr la umăr" cu aliatul NATO Grecia, urmează ca miercuri să facă o vizită de rămas-bun în Germania, campionul principal al austerității economice din Europa.

Președintele Barack Obama are misiunea de a liniști aliații SUA în timpul ultimei călătorii ale sale prin Europa din această săptămână că președintele-ales Donald Trump intenționează să mențină relațiile strategice dintre SUA și restul Europei, inclusiv în ceea ce privește NATO.

În ciuda criticilor lui Trump pe care le-a făcut la adresa NATO în timpul campaniei prezidențiale, Obama a declarat că președintele-ales, care va prelua Biroul Oval pe 20 ianuarie 2016, s-a angajat să mențină legăturile cu aliații SUA.