Președintele american Barack Obama a declarat, luni, că lumea are nevoie de o "Europă puternică și unită". El a cerut NATO să sprijine Europa de Est, inclusiv România.

Într-un discurs susținut la Hanovra, în Germania, liderul de la Casa Albă a mai declarat că Vechiul Continent trebuie să fie "prosper și democratic”.

"O Europă unită rămâne o necesitate pentru noi toți”, a precizat Barack Obama, aflat într-o vizită de două zile în Germania, scrie AFP, preluată de L'Express.

"Poate aveți nevoie de cineva din exterior, așa ca mine, care să vă reamintească progresele pe care le-ați făcut", a spus el, înainte de a întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron și premierul italian Matteo Renzi.

Principalele mesaje ale președintelui SUA pentru Europa:

  • pledoarie pentru integrare: Obama a susținut că statele au "mai mult succes și sunt mai sigure atunci când integrează oameni din toate mediile și credințele”, referindu-se în discursul său și la musulmani.

El a atras atenția asupra fragilizării Europei care se confruntă cu numeroase provocări ce reprezintă o sursă de îngrijorare tot mai mare pentru administrația SUA: eventualitatea unui "Brexit", criza refugiaților care alimentează populismul, amenințarea organizației teroriste Statul Islamic, situația încă volatilă din Ucraina sau problemele economice.

  •  sprijinirea Europei de Est:"Europa a avut uneori un sentiment de automulțumire cu privire la propria apărare", a declarat Obama, cerând tuturor statelor membre NATO "să-și asume responsabilitatea" în acest sens.

 

"Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Și acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a spus Obama.

Președintele american a subliniat faptul că NATO ar trebui "să sprijine” aliații din Europa de Est: Polonia, România și țările baltice, în fața agresiunii ruse. 

Barack Obama a precizat că va relua acest mesaj și la summitul NATO de la Varșovia, din iulie. 

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, în România

Oficialul NATO efectuează o vizită în România. El s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și a fost primit de președintele Klaus Iohannis.

În cadrul întâlnirii cu șeful diplomației române, Alexander Vershbow a mulțumit României pentru contribuțiile în teatrele de operații și pentru implicarea activă în evaluările aliate pe tema consolidării apărării colective și a flancului estic al NATO.

Totodată, el a apreciat "sprijinul constant al României pentru consolidarea relației transatlantice și hotărârea autorităților române de a asigura resursele necesare domeniului apărării", potrivit unui comunicat MAE.  

La finalul întrevederii cu Mihnea Motoc, oficialul NATO a declarat că este "foarte importantă intensificarea posturii de apărare și descurajare împotriva tuturor amenințărilor" cu care se confruntă aliații.

 

Am stabilit că ne trebuie o abordare de 360 de grade, pentru că avem foarte multe provocări și amenințări cu care ne confruntăm, atât pe flancul estic, pe care Rusia încearcă să schimbe unele dintre granițele deja existente, și de asemenea pe flancul sudic, unde ne confruntăm cu probleme legate de extremism, terorism,

a precizat Alexander Vershbow, într-o declarație de presă comună cu ministrul român, relatează Agerpres.

La rândul său, Motoc a spus că România este încrezătoare că inițiativele privind o prezență aliată consolidată, rotațională și cvasipermanentă, vizând toate domeniile operaționale - terestru, naval și aerian -, în flancul estic și regiunea Mării Negre se vor regăsi în documentele summitului NATO de la Varșovia. 

Două avioane F 22 Raptor, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu

F 22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume, ce nu poate fi detectat de radare.

Cele două avioane, venite din Marea Britanie, vor staționa pe aeroport câteva ore. Ele au fost aduse în România într-un exercițiu de imagine și într-o acțiune de intimidare, ca răspuns la acțiunile Rusiei din ultimele luni, potrivit Digi 24. 

(Sursa: Facebook/Ambasada SUA)

Laurian Anastasof, șeful Forțelor Armate Române, a declarat, luni, că armata română a ridicat, anul acesta, de patru ori avioane militare, întrucât piloții ruși s-au apropiat prea mult de spațiul aerian al României.

În 2015 au fost 100 de astfel de situații asemănătoare.