Fostul președinte Barack Obama spune că protestele declanșate de moartea lui George Floyd au oferit o oportunitate pentru oameni ”să se trezează” și "să schimbe America".

"Este foarte important pentru noi să profităm de acest moment care a fost creat, ca societate, ca țară, și să utilizăm asta pentru a avea un impact în cele din urmă", a afirmat fostul președinte american Barack Obama în cursul unei videoconferințe. El a precizat că observă o ”schimbare de mentalitate”, ”o conștientizare mai mare” a faptului că țara o poate duce mai bine".

Barack Obama a salutat implicarea tinerilor, în special a celor afro-americani, care au fost de prea multe ori martori sau victime ale violențelor.

Fostul președinte democrat a lansat un apel la cooperare pentru "a schimba America".


Un alt fost președinte democrat Jimmy Carter a denunțat "nedreptățile rasiale tragice" din SUA. "Suntem cu tot sufletul alături de familiile victimelor și de toți cei care se simt fără speranță în fața discriminării rasiale omniprezente și cruzimii totale", a scris Jimmy Carter (95 de ani), subliniind inegalitățile economice imorale dintre albi și afro-americani, precum și acțiunile publice care ”subminează” democrația americană.

Jimmy Carter a atras atenția că "violența, spontană sau instigată, ... nu reprezintă o soluție". 

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat că se opune desfășurării armatei americane pe teritoriul SUA, așa cum a amenințat președintele Donald Trump.

"Opțiunea de a utiliza militari nu ar trebui să fie utilizată decât în ultimă instanță în situațiile cele mai urgente și cele mai dramatice. Nu suntem în acest gen de situație astăzi", a precizat Esper într-o conferință de presă.

Totodată, ministrul apărării a recunoscut că a făcut o greșeală afișându-se luni alături de Donald Trump, când acesta s-a fotografiat în fața unei biserici cu o biblie în mână. Pentru a face posibilă această fotografie manifestanți care protestau pașnici în apropierea Casei Albe au fost dispersați în mod brutal, cu lovituri de baston și gaze lacrimogene. 

 

Fostul șef al Pentagonului Jim Mattis, care a demisionat în semne de protest față de retragerea trupelor americane din Siria, l-a acuzat pe președintele SUA, Donald Trump, că încearcă să "divizeze" America.

"În timpul vieții mele, Donald Trump este primul președinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă", a spus fostul secretar al Pentagonului într-o declarație publicată de The Atlantic. 

  • După ce în spațiul public a fost taxată fotografia lui Donald Trump cu o Biblie în mână, Administrația americană a încercat să apere ieșirea controversată a președintelui, făcând o comparație cu fostul premier britanic Winston Churchill.
  • Referitor la ”vizită” din buncăr, în timpul manifestațiilor de vineri seara în fața reședinței sale oficiale, Donald Trump a susținut că a fost ”în inspecție”.
  • George Floyd era infectat cu noul coronavirus, a arătat un test făcut postmortem. Medicul legist șef Andrew Baker a declarat că Sars-CoV-2 nu a jucat niciun rol în moartea bărbatului afro-american și că este foarte puțin probabil ca el să fi fost contagios.
  • Arhiepiscopul Elpidophoros de la Arhidioceza Ortodoxă Greacă a Americii a participat la protestele pașnice din Brooklyn, New York.
  • Procurorul general din Minnesota a schimbat acuzația împotriva fostului polițist care l-a imobilizat cu genunchiul pe gât pe George Floyd, ridicând-o la omor de gradul doi. Alți trei polițiști au fost inculpați pentru complicitate la moartea bărbatului de 46 de ani.
  • Rechizitoriul arată că Floyd era suspectat că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari. Bărbatul i-a rugat pe polițiști să nu-l închidă în spatele mașinii poliției, deoarece suferă de claustrofobie. În timp ce era întins la pământ, Floyd a spus la un moment dat "Mor!", la care i s-a replicat "Vorbești foarte bine". Când un alt polițist s-a arătat îngrijorat de starea lui George Floyd, Derek Chauvin a replicat: "Nu, să stea liniștit unde l-am pus".