Statele Unite și-au dat aprobarea pentru livrarea de avioane de luptă americane Ucrainei. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, deplânge o ”escaladare inacceptabilă”, scrie Le Figaro.

Occidentalii "se joacă cu focul" după aprobarea recentă de către Statele Unite a unor viitoare livrări de avioane de luptă F-16 Kievului, a denunțat duminică ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. El a deplâns o "escaladare inacceptabilă" într-un interviu la televiziunea rusă de stat din care un extrras a fost publicat pe rețelele de socializare ale jurnalistului care l-a intervievat, Pavel Zarubin.

O "escaladare condusă de "Washington, Londra și sateliții lor din UE" care vor să "slăbească Rusia", a insistat el.

Potrivit lui, prin livrarea de arme moderne Kievului, occidentalii vor "să administreze (Moscovei) o înfrângere strategică și "să dezmembreze" Rusia, o retorică folosită cu regularitate de liderii ruși.

Susținătorii Kievului au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vânătoare armatei ucrainene de teama unei escaladări a conflictului, dar Statele Unite au sfârșit prin a autoriza, pe 19 mai, livrarea acestor F-16 pe care Kievul le cere fără încetare. Acest lucru reprezintă o cotitură importantă în susținerea occidentală pentru Kiev și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat această decizie drept "istorică".

Calendarul livrărilor acestor F-16, de fabricație aemricană, și numărul lor nu sunt, în acest stadiu, hotărâte și piloții ucraineni trebuie să fie în prealabil pregătiți timp de mai multe luni pentru a învăța să le manevreze. Dar Ucraina dorea să dispună de aceste avioane occidentale pentru a contracara puterea rusă în aer și a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei în momentul în care Kievul spune că își încheie pregătirile înaintea unei contraofensive de amploare.

Potrivit președintelui american, Joe Biden, Volodimir Zelenski l-a "asigurat categoric" că aceste avioane de luptă nu vor ataca teritoriul rus, condiție sine qua non pentru țările occidentale înaintea oricărei trimiteri de echipamente în Ucraina.

Sursa: RADOR