The Capitals - o nouă rundă de informații din capitalele Europei, oferite de reporterii rețelei EURACTIV.

PRAGA

Babiš se pregătește pentru Trump: Premierul ceh Andrej Babiš va merge la Casa Albă în martie și a descris invitația primită de la administrația americană drept un „moment important pentru Cehia”. Cei doi lideri vor discuta despre politica energetică, comerț, NATO și securitate cibernetică, având în vedere că amândoi nu au încredere în tehnologiile firmei chineze Huawei.

Extrema dreaptă susține orfanii sirieni: Cehia analizează relocarea unor orfani din Siria, dar partidul de extremă dreapta SPD s-a opus propunerii. SPD a cerut sprijinul publicului într-un sondaj pe Facebook, dar 73% dintre cei 10.000 de votanți au fost în favoarea ajutorării orfanilor. Sondajul a dispărut câteva ore mai târziu de pe pagina SPD. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

REȚEAUA EURACTIV

PPE vs Orban: EURACTIV a discutat cu reprezentanți ai PPE din mai multe state europene pentru a afla dacă Juncker a cerut prea mult atunci când a zis că popularii ar trebui să-l excludă pe Viktor Orban. Se pare însă că cei mai mulți membri ai PPE susțin calmarea situației și îl preferă pe premierul ungar în interior decât în afară. Citiți mai multe aici

LONDRA

Criza conservatorilor: Premierul Theresa May a purtat joi o serie de discuții o serie de deputați conservatori de prim rang care susțin rămânerea Marii Britanii în UE. Discuțiile par a fi o încercare a prim-ministrului de a evita și alte plecări din partid, după ce trei membri proeminenți au ales să activeze ca independenți în Camera Comunelor. În acest timp, cei mai ardenți suporteri ai Brexit din rândul conservatorilor susțin că un Brexit fără acord nu trebuie exclus. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Poarta migrației: Spania a devenit principalul punct de intrare în Europa pentru migranți, potrivit Frontex. Agenția spune că, deși numărul trecerilor ilegale de frontieră este la minimul ultimilor cinci ani, presiunea migraționistă este ridicată la frontierele externe ale UE, în special în Spania. Surse apropiate guvernului spun că autoritățile din Madrid și Rabat au ajuns la un acord privind o strategie de reducere a migrației, potrivit căreia Spania ar putea retrimite în porturile din Maroc o parte dintre migranții salvați de pe mare. (efe-epa-EuroEFE.EA.es)

PARIS

Dezbaterea despre glifosat revine: Parlamentul francez va dezbate din nou o posibilă interzicere a glifosatului după ce președintele Emmanuel Macron a promis interzicerea erbicidului până în 2020. 50 de persoane au depus plângeri după ce analizele au detectat o concentrație mare de glifosat în urina lor, iar campania lansată de un ONG va continua în alte orașe din Franța.

Dezinteres pentru Vestele Galbene: Potrivit unui sondaj recent, Vestele galbene nu ar prinde niciun loc în Parlamentul european la alegerile din mai. În decembrie, sondajele creditau mișcarea cu 12% din voturi, iar în ianuarie procentajul scăzuse deja la 7,5%. Dar posibilitatea conflictelor interne par să fi speriat votanții, așa că acum o listă propusă de Vestele galbene ar lua doar 3% din voturi, sub pragul electoral de 5%. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

BERLIN

Amenințări: Într-un interviu din Der Spiegel, succesoarea Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, l-a criticat sever pe Viktor Orban pentru campania sa anti-europeană și a amenințat că nu va mai discuta cu partidul acestuia, dacă va continua să se distanțeze de valorile europene. „Ține doar de partea ungară să demonstreze că încă simte că aparține familiei PPE”, a spus Kramp-Karrenbauer.

Lege pentru acțiuni de protecție a mediului: Ministrul mediului Svenja Schulze a transmis un proiect de lege privind protecția mediului la cancelaria guvernului pentru un proces de coordonare, ignorând astfel părerile unor politicieni conservatori care au cerut amânarea unei legi sau eliminarea unor prevederi. În schimb, media comentează că actuala coaliție guvernamentală nu vrea sau nu este în stare să abordeze problema protecției mediului. (Claire Stam, EURACTIV.de)

VARȘOVIA

Acordul Agricol: Președintele Andrzej Duda a lansat „Acordul Agricol”, un forum de dialog care să promoveze interesele fermierilor și comunităților rurale din Polonia. Noua inițiativă are drept scop negocierea unor mandate de dezbătut pe plan european și internațional.

Pro-europenii pot învinge conservatorii: Potrivit unui nou sondaj IBRIS, o „coaliție europeană” a forțelor pro-UE din Polonia ar putea obține 38,5% din voturi la alegerile din mai, comparativ cu 34,7% cât ar lua partidul de guvernare, PiS (ECR). Noua formațiune progresistă Wiosna, de asemenea pro-europeană, ar câștiga 8,9% din voturi. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

ROMA

Migranți vs guvern: Un număr de 41 de migranți din Eritrea au deschis o acțiune la CEDO, cerând despăgubiri cuprinse între 42.000 și 71.000 de euro de la ministrul de interne, Matteo Salvini și premierul Giuseppe Conte. Grupul îi acuză pe cei doi că nu le-au respectat libertatea personală pentru că nu le-au permis debarcarea de pe vasul Diciotti în August.

Economia stă bine: „Nu este nevoie de un buget rectificativ”, a spus premierul Conte în Senat, adăugând că încetinirea economiei este temporară pentru că fundamentele rămân solide. Economia Italiei a intrat în recesiune în ultimul trimestru din 2018, potrivit biroului italian de statistică. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Tsipras - „Orban al Mediteranei”: Premierul grec Alexis Tsipras se aseamănă cu Viktor Orban, susține principalul partid de opoziție, Noua Democrație, membru al PPE ca și Fidesz al lui Orban. ND spune că ambii lideri susțin aceleași politici populiste. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr / Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Comemorare și proteste: Aproximativ 25.000 de oameni s-au strâns la Bratislava pentru a comemora un an de la moartea jurnalistului Jan Kuciak. Alte persoane au protestat în 60 de orașe din Slovacia și de peste hotare, cerând retragerea din viața publică a fostului premier Robert Fico și a altor figuri proeminente. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

VIENA

Întâlnire de extremă dreapta: În timp ce cancelarul Sebastian Kurz încerca să îi prezinte lui Donald Trump politicile statelor din Europa Centrală, vicepremierul Heinz Christian Strache, șleful partidului eurosceptic FPÖ, se întâlnea la Bruxelles cu Marine Le Pen. Cei doi au discutat despre posibilitatea reconcilierii diferitelor grupuri naționaliste din UE. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

BUCUREȘTI

Un succesor pentru procurorul general: Ministrul de justiție a anunțat că începe selecția viitorului procuror-șef al Parchetului General, dat fiind că mandatul lui Augustin Lazăr expiră în martie. Tudorel Toader a vrut să-l revoce pe Lazăr încă de anul trecut, dar procurorul general al contestat procedura în justiție.

Scrisori către Bruxelles: Dan Barna, liderul USR, le-a transmis o scrisoare liderilor UE privind schimbările legislative care au provocat deja îngrijorarea Comisiei Europene. Barna spune că PSD (S&D) și ALDE vor să preia controlul celor mai importante instituții din justiție, iar acțiunile lor slăbesc statul de drept. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Socialiștii sunt nemulțumiți: Parlamentari socialiști sunt nemulțumiți deoarece vor primi doar o treime din salariu, scrie presa bulgară. Membrii BSP au decis să părăsească Parlamentul pe o perioadă nedeterminată, în semn de protest față de modificările recente ale legislației electorale, dar regulile Parlamentului spun că salariul este redus la o treime dacă un deputat lipsește mai mult de cinci ședințe. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LJUBLJANA

E timpul pentru reforme: Partidele din coaliția de guvernare au agreat că pot porni anumite reforme, având în vedere că popularitatea lor este la cele mai înalte cote. Guvernul vrea să reformeze sistemul de pensii și pe cel de sănătate, dar vrea să umble și la impozite și beneficii. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Statul de drept este o prioritate: Prioritatea Președinției croate a Consiliului UE (în primul semestru din 2020) va fi statul de drept, potrivit ministrului justiției, Dražen Bošnjaković. „Credem că în toate statele membre statul de drept trebuie să fie la standarde foarte înalte”, a spus el. Comisarul european Vera Jourová, aflată în vizită în Croația. A spus că mai sunt multe de făcut în privința reformei în justiție. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Finanțare pentru capitală: Belgrad se pregătește de o emisiune de obligațiuni municipale, a spus viceprimarul Goran Vesić, fără a intra în detalii. Totuși, oficialul a zis că valoarea totală a proiectelor de infrastructură ce vor fi derulate în Capitală în următorul deceniu se ridică la 12 miliarde de euro. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

[Editate de Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljević și Samuel Stolton pentru EURACTIV.com
Traducerea și adaptarea în limba română - Bogdan Neagu]