Forțele arabo-kurde susținute de Statele Unite au lansat duminică o ofensivă de anvergură în vederea recuceririi orașului Rakka, în Siria, capitala de facto a grupării ultraradicale Statul Islamic.

„Marea bătălie de eliberare a (orașului) Rakka și a provinciei în care se află a început”, a anunțat Jihan Sheikh Ahmad, o purtătoare de cuvânt a ofensivei, citind un comunicat, în orașul Aïn Issa, situat la peste 50 de kilometri nord de Rakka.

Orașul Rakka se află pe mâna Statului islamic de doi ani și jumătate, relatează AFP, citată de news.ro.

Ofensiva, intitulată „Furie pe Eufrat” și care mobilizează 30.000 de oameni, a început pe teren încă de sâmbătă seara, potrivit lui Ahmad.

„Rakka va fi eliberată cu ajutorul fiilor ei și facțiunilor arabe, kurde, turkmene, eroi care luptă sub flamura Forțelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea activă a Unităților pentru Protecția Poporului Kurd (YPG) (...), în coordonare cu coaliția internațională” condusă de către Statele Unite, potrivit acestui comunicat.

Ea vizează să elibereze Rakka „de forțele terorismului mondial și obscurantist reprezentat de Statul Islamic, care a luat (orașul) drept presupusa sa capitală”, se arată în acest text. Acest anunț, foarte așteptat, a fost făcut într-un moment în care o vastă operațiune este în curs în vederea dislocării Statului islamic din bastionul său de la Mosul, în Irak.

Mosul și Rakka sunt ultimele două mari orașe aflate în continuare sub controlul Statului Islamic, care a pierdut o mare parte din teritoriile pe care această grupare ultraradicală sunnită le-a cucerit în 2014 în Siria și Irak.