Din 6 august, Ucraina desfășoară un vast atac transfrontalier împotriva Rusiei. Vladimir Putin a promis că va "expulza inamicul" de pe teritoriul său.

Vladimir Putin a promis luni că va face totul pentru a "expulza" forțele ucrainene din regiunea rusă Kursk, care este, din 6 august, scena unei incursiuni de amploare care a permis trupelor Kievului să preia controlul asupra 28 de localități, potrivit autorităților ruse, determinând peste 120.000 de civili să plece, scrie Le Figaro.

După luni de retragere din fața soldaților ruși pe frontul său de est, Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac transfrontalier împotriva Rusiei de la începutul atacului rusesc din februarie 2022.

Este, de asemenea, cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe pământ rusesc de la al Doilea Război Mondial. "Mii" de soldați ucraineni participă la ea, a declarat duminică pentru AFP un înalt oficial de securitate ucrainean, vorbind sub rezerva anonimatului, cu scopul de a "întinde pozițiile inamicului, de a produce pierderi maxime, de a destabiliza situația din Rusia (... ) și de a transfera războiul pe teritoriul Rusiei.

"Sarcina principală a Ministerului Apărării este, fără îndoială, să expulzeze inamicul de pe teritoriile noastre", a spus Vladimir Putin luni, în timpul unei întâlniri difuzate de televiziunea rusă cu oficiali ai forțelor de securitate.

Pentru președintele rus, acesta este un eșec neașteptat, deoarece armata sa are avantaj de câteva luni pe frontul de est al Ucrainei, ciugulind puțin câte puțin teren, fără a face totuși o patrundere majoră în apărarea ucraineană.

În această etapă, 28 de localități din regiunea Kursk au intrat sub control ucrainean, a recunoscut guvernatorul interimar, Alexei Smirnov, care a intervenit prin videoconferință. Și mai frapant, oficialul a precizat că operațiunea ucraineană se întinde pe o zonă de 40 de kilometri lățime și 12 kilometri adâncime pe teritoriul Rusiei. 

Peste 120.000 de persoane evacuate 

Aceste cifre dezvăluie amploarea atacului forțelor ucrainene, în timp ce armata rusă pretinde zilnic, începând din 6 august, că provoacă pierderi grele ucrainenilor, prevenind "tentative de străpungere". Potrivit lui Alexei Smirnov, cel puțin 12 civili au fost uciși și alți 121 au fost răniți, "din care zece copii", în incursiunea armată ucraineană.

În fața acestei situații dificile, autoritățile ruse au ordonat luni noi evacuari de civili în regiunea Kursk, dar și în Belgorod, ambele fiind la granița cu Ucraina. "Până în prezent, 121.000" de persoane "au plecat sau au fost evacuate" din Kursk, a detaliat Alexei Smirnov.

Regiunea Belgorod, alăturată regiunii Kursk, nu este în acest stadiu afectată de lupte, dar situația de acolo este considerată "alarmantă" de autoritățile regionale care, în consecință, au anunțat dimineața evacuarea locuitorilor cartierului Krasnoyaruzhsky "pentru siguranța (lor)". "Există activități inamice" în zonă, a recunoscut guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, care nu a precizat câți civili au fost afectați de această decizie.

Armata ucraineană încearcă să "semene discordie și zâzanie în societatea noastră, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea și coeziunea societății ruse", a criticat luni Vladimir Putin, acuzând Kievul că "execută voința" occidentalilor. 

"Să dăm dovadă de solidaritate" 

La Moscova, de câteva zile se organizează ajutorul pentru cei strămuți. Ivan, un avocat de 31 de ani, a adus haine la un centru de colectare. "Compatrioții noștri suferă", a spus el pentru AFP: "În vremuri ca aceasta, trebuie să ne arătăm solidari". Daria Cistopolskaia, o moașă în vârstă de 28 de ani, este mai critică la adresa autorităților. "Statului nu îi pasă suficient de acești oameni și oamenii înșiși ar trebui să se ajute între ei în astfel de situații", a spus ea, după ce a adus jucării.

Pe drumurile din regiunea ucraineană Sumi (nord), vizavi de regiunea Kursk, jurnaliștii AFP au văzut duminică zeci de vehicule blindate ucrainene marcate cu un triunghi alb care servește în mod clar la identificarea trupelor care iau parte la atacul din Rusia. În acest context, autoritățile ucrainene au cerut deja evacuarea a cel puțin 20.000 de civili din această regiune de frontieră.

Pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară este ocupată în proporție de aproape 20% de Rusia, obiectivul asaltului surpriză din regiunea Kursk este clar: "să se mute războiul pe teritoriul agresorului rus".

Potrivit oficialului ucrainean intervievat de AFP, incursiunea a avut ca scop și reducerea presiunii asupra armatei ucrainene din Donbass (est), unde trupele ruse avansează încă de la începutul anului.

Mai devreme sau mai târziu, Rusia va "opri" unitățile ucrainene din regiunea Kursk, dar dacă "după un anumit timp, nu reușește să recucerească aceste teritorii, acestea ar putea fi folosite în scopuri politice", de exemplu, în timpul negocierilor de pace, a estimat el. "Inamicul caută să-și îmbunătățească poziția de negociere în viitor", a denunțat Vladimir Putin.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA