Oferta SUA privind vânzarea de rachete Patriot Turciei nu mai e de actualitate, expirând după decizia Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc S-400, a declarat un oficial al Departamentului american de Stat.

Ankara și Washington au avut în ultimii ani discuții în contradictoriu privind interesul Turciei pentru sistemele S-400, despre care oficialii SUA și NATO spun că nu sunt compatibile cu sistemul de apărare antirachetă al NATO și reprezintă o amenințare pentru avioanele de vânătoare Lockheed Martin F-35 operate de SUA și alți aliați.

Situația a devenit și mai tensionată anul acesta după ce Turcia a primit primele echipamente livrate de Moscova. 

Washington a avertizat că ar putea impune sancțiuni Turciei, înlăturând-o din programul F-35. Oficialul Departamentului de Stat a declarat că SUA i-au spus în mod repetat Turciei că oferta va fi retrasă dacă Ankara va cumpăra sistemul rusesc, relatează Reuters, preluată de Dailysabah.com.

Ankara a semnat în 2017 un contract cu Rusia privind achiziționarea sistemelui de apărare antiaeriană S-400. Autoritățile turce au susținut că S-400 nu va fi integrat în sistemul NATO și nu va reprezenta o amenințare pentru Alianță. Ele au mai susținut că refuzul inițial al SUA de a vinde rachete Patriot le-a determinat să caute alți ofertanți, iar Rusia a venit cu cea mai bună ofertă.