În Grecia și Italia vor fi gata în curând primele hotspot-uri pentru înregistrarea refugiaților, în condițiile în care numărul lor ar putea crește. Între timp, ONU arată de ce irakienii fug din calea violențelor pentru a ajunge în Europa.

Mai exact acest lucru urmează să se întâmple în patru săptămâni, potrivit declarațiilor comisarului european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

Din cauza dezbaterii din ce în ce mai aprinse despre politica UE în privința refugiaților, sunt necesare progrese rapide în gestionarea crizei, a spus Avramopoulos într-un interviu acordat publicației Süddeutsche Zeitung.

"Nu avem mai mult de patru săptămâni pentru a obține rezultate la frontiere", a mai spus el.

Procesul de înregistrare din aceste hotspot-uri va include luarea de amprente și verificarea datelor în bazele de date ale UE.

El susține că "în următoarele luni numărul (refugiaților) va fi chiar mai mare”, dar a avertizat că nu trebuie periclitat Spațiul Schengen în încercarea de a reduce afluxul de refugiați.

 

"Excluderea unor țări precum Grecia din Spațiul Schengen nu va rezolva problema",

a afirmat Avramopoulos.

Referindu-se la eforturile de a reintroduce controale stricte la frontierele Sloveniei, Croației și Austriei, comisarul a apreciat că aceste măsuri "nu vor fi de niciun ajutor, refugiații vor continua să vină” în Europa.

Cine vrea să excludă țări (din Schengen) riscă să exacerbeze și mai mult criza europeană, a mai avertizat oficialul CE. "Excluderea ar însemna începutul sfârșitului pentru Schengen. Am avea un efect de domino, ar fi începutul sfârșitului Europei”, a declarat Avramopoulos. 

Premierul sloven: Suntem în criză de timp

Premierul sloven, Miro Cerar, a acuzat statele membre că nu-și respectă promisiunile privind rezolvarea crizei refugiaților. "Suntem în criză de timp, declarațiile de intenție nu mai sunt suficiente", a declarat, pentru Die Welt, Cerar. El s-a referit la deciziile privind distribuirea echitabilă a refugiaților și la o mai bună protejare ale granițelor maritime ale Greciei din Marea Egee.

Slovenia este una din principalele țări de tranzit pentru refugiații care vor să ajungă în Europa de Vest prin ruta balcanică. În decembrie anul trecut, 3.100 de refugiați traversau, zilnic, teritoriul sloven pentru a ajunge în Austria, notează Spiegel Online.

Miro Cerar a subliniat că țările europene nu pot prelua "la nesfârșit” refugiați, apreciind că europenii nu au o capacitate limitată de a integra oameni dintr-o altă cultură. 

Și ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, este de părere că trebuie limitat numărul de refugiați. "Pentru noi, în Austria, este limpede că situația de anul trecut nu poate să se repete în 2016", a declarat el pentru ZDF.

În schimb, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a susținut că închiderea granițelor nu va rezolva criza refugiaților.

ONU: Civilii, victime ale violențelor în Irak

În timp ce europenii sunt departe de a rezolva criza refugiaților, în Irak civilii sunt în continuare victime ale violențelor, cel puțin 18.000 fiind uciși și 36.245 răniți în perioada 1 ianuarie 2014-31 octombrie 2015, potrivit unui raport ONU, citat de BBC Online. 

În aceeași perioadă, circa 3,2 milioane de persoane și-au părăsit casele, plecând fie în afara țării, fie în alte regiuni din Irak.

ONU acuză organizația teroristă Statul Islamic de violențe sistematice asupra civililor. Circa 3.500 de irakieni, majoritatea femei și copii, au fost răpiți și transformați în sclavi de ISIS, conform Națiunilor Unite.

Raportul arată însă că abuzuri sunt comise și de forțele guvernamentale sau de cele kurde.

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Raad Al Hussein, spune că raportul arată de ce refugiații irakieni încearcă să ajungă în Europa sau în alte regiuni.