Cotele de refugiați propuse de CE sunt numai un exercițiu de relații publice. Refugiații ar trebui să poată alege în ce țară să solicite azil, a declarat pentru EurActiv Cehia Tomáš Prouza, secretarul de stat pentru afaceri europene de la Praga. 

Declarații din interviu: 

Tomáš Prouza: Ce dorim să obținem prin acest mecanism? Dacă aceste cote sunt menite să trimită oamenii în alte părți ale Europei, unde, de fapt, aceștia nu doresc să meargă, este aceasta în mod real o soluție? Desigur, poți lua un refugiat care a ajuns în UE prin Italia și să-l trimiți în Cehia sau în Estonia. Dar deîndată ce va ajunge acolo, va fugi spre Germania. Singurul vis al acestor oameni este să ajungă în Germania. Nu le pasă de restul Europei. De aceea susținem că aceste cote nu au niciun sens. Vor fi inutile, costisitoare și arată ca un exercițiu de PR. Singurul rezultat va fi că drumul refugiaților va fi mai lung și mai costisitor. 


EurActiv.cz: Ce propuneți în schimb? 

Tomáš Prouza: Refugiații ar trebui să aibă posibilitatea de a alege în ce țară doresc să solicite azil. Prin urmare, avem nevoie de un sistem funcțional de centre de criză (hotspot) care să proceseze prima lor înregistrare. Aplicațiile de azil vor fi administrate pe loc, conform procedurilor țării în care ajung și în prezența oficialilor. Dacă oficialii aprobă solicitarea, migranților li se va permite să plece. Propcedurile de azil vor fi finalizate în țara de destinațiue. Dacă solicitarea este respinsă, vor trebui să fie returnați. 

EurActiv.cz: În acest moment, refugiații nu se îndreaptă către Republica cehă. Cum puteți fi siguri că acest lucru nu se va schimba?


Tomáš Prouza: Este exact lucrul despre care vorbesc. Dacă am avea hotspot-uri funcționale, migranții vor avea oportunitatea de a alege unde doresc să solicite azil. Vor fi loiberi să aleagă Republica Cehă, de exemplu. Dacă solicitarea este aprobată, pot să vină, iar odată ce toate procedurile necesare sunt finalizate, pot să rămână. 

 Interviul integral, în limba engleză, pe EurActiv.com