Ungaria nu ar trebui să conteze pe Guvernul român că îi va ajuta pe membrii comunității maghiare să-și păstreze identitatea ungară, a declarat Laszlo Kover,adăugând că țările vecine fac eforturi pentru asimilarea etnicilor maghiari.

Unul dintre factorii cheie pentru oprirea asimilării comunităților maghiare din lume este să fie ajutate să-și păstreze identitatea printr-un sistem de educație care să încurajeze legătura lor cu țara-mamă, a declarat președintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, într-un interviu acordat Duna TV, relatează agenția MTI. 

Laszlo Kover a afirmat că țările vecine cu un număr semnificativ de etnici maghiari fac eforturi conștiente pentru a-i asimila, în special prin ”paralizarea sistemului educațional”.

În acest context, președintele Parlamentului a subliniat că Ungaria nu ar trebui să conteze pe Guvernul român pentru a-i ajuta pe etnicii maghiari să-și păstreze identitatea.

Kover a explicat că, așa cum educația poate fi folosită pentru a accelera asimilarea, tot așa ea poate fi utilizată pentru a opri sau pentru a inversa acest proces.

El a dat ca exemplu legile privind protejarea minorităților din Slovenia, care le permit comunităților italiană și ungară să fie reprezentate în Parlament, dar cu toate acestea au mai rămas atât de puțin maghiari în Slovenia, încât este tot mai dificil să fie menținută calitatea educației lor.

"Nu este suficient să îi înveți pe copii maghiara. Ei trebuie să primească o educație care este competitivă în țara respectivă", a spus el.

Janos Lazar: Suntem pregătiți să ridicăm un gard la granița cu România

Ungaria este pregătită să ridice un gard la granița cu România, dar o va face doar dacă nu există o altă soluție, a declarat Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit portfolio.hu.

Reacția oficialului a venit după ce partidul radical Jobbik a cerut, joi, Guvernului ungar să construiască un gard pe toată lungimea frontierei cu România.

În contextul valului de refugiați, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia, Slovenia și Croația.