Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), organism al Uniunii Europene, a informat joi că 12 state membre au avertizat instituția că au primit oferte false din partea unor intermediari pentru a cumpăra până la un miliard de doze de vaccinuri.

Valoarea dozelor este de 14 miliarde de euro, însă din fericire niciuna dintre aceste fraude nu s-a materializat, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Obiectivul escrocilor este de a convinge autoritățile publice să facă plăți importante pentru a-și asigura achiziția, iar după aceea să dispară cu banii'', a relatat OLAF, care a amintit că stratageme similare s-au înregistrat și anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, cu materiale de protecție sau măști într-un moment în care exista o penurie.

Escrocii oferă țărilor Uniunii Europene mari cantități din vaccinuri despre care susțin că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, așa cum este cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

În general, este vorba despre companii ''care până de curând nu aveau activitate'' sau făceau afaceri cu mărfuri complet diferite, care nu aveau legătură cu vaccinurile. În general, aceste companii își au sediul în țări din afara Uniunii Europene, pentru ca trasabilitatea lor să fie mai greu de realizat, a semnalat OLAF.