Un sondaj rapid realizat după ultima dezbatere televizată înainte de alegerile generale de duminică arată că social-democratul Olaf Scholz i-a convins pe cei mai mulți telespectatori, scrie Deutsche Welle.

Candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, și rivala sa din Partidul Verzilor, Annalena Baerbock, au făcut adesea front comun în fața candidatului Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Armin Laschet, în cea de-a treia și ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor generale din 26 septembrie.

La finalul celor 90 de minute, Baerbock și Scholz au sugerat că ar fi "bine dacă CDU ar intra în opoziție”, dar au subliniat că sunt dispuși să negocieze cu toate partidele, cu excepția extremiștilor din Alternativa pentru Germania (AfD). 

Un sondaj rapid realizat de institutul Forsa la comanda Sat 1 a arătat că 42% dintre telespectatori au apreciat că Scholz a câștigat dezbaterea. 27% au votat pentru Laschet și 25% pentru Baerbock.

Rezultatele sunt oarecum apropiate de cele din ultimul sondaj național al INSA privind opțiunile de vot pentru cele trei partide: SPD - 26%, CDU - 21% și Verzii - 15%.

Ministru de finanțe și vicecancelar în coaliția de guvernare CDU/CSU-SPD, Olaf Scholz a  câștigat și primele două dezbateri televizate.

Nici Scholz, nici Laschet nu excelează la capitolul charismă, dar candidatul social-democrat mizează pe calm și experiență, în timp ce premierul Renaniei de Nord-Vestfalia e adesea ezitant.

După ce la începutul anului conducea detașat în sondaje, trăgând și partidul după ea chiar în fața CDU, Baerbock a făcut numeroase greșeli. Plus acuzațiile de plagiat, astfel că speranțele sale de a fi primul cancelar ecologist s-au cam năruit.

Dacă rezultatele din sondaje se confirmă duminică, dreapta germană riscă să se întoarcă în opoziție pentru prima dată după 2002.

Nimic nu este încă jucat, mai ales că în jur de 40% dintre alegătorii germani nu știu încă pentru cine vor vota, potrivit unui studiu institutului Allensbach.

Ultima dezbatere s-a axat pe probleme interne, precum inegalități sociale, lupta împotriva încălzirii globale, digitalizarea și securitatea internă. Europa și politica externă au lipsit din nou din dezbatere, ca și la precedentele două. 

Posibile alianțe

Verzii preferă o coaliție cu social-democrații, dar sondajele arată că e nevoie de trei partide pentru a forma o majoritate.

De altfel, Baerbock și Laschet nu se sfiesc să arate că își imaginează o coaliție comună de guvernare. Nici unul dintre ei nu a declarat însă dacă cel de-al treilea partener într-o astfel de coaliție ar urma să fie liberalii de la FDP sau Partidul Stângii (Die Linke).

Pentru CDU, formarea unei coaliții va fi și mai dificilă, în cazul în care social-democrații refuză să continuie colaborarea.