Cancelarul Olaf Scholz i-a cerut președintelui Rusiei să ajungă la un acord pentru încetarea focului în războiul din Ucraina cât mai curând posibil. Suedia prezintă un raport privind posibila aderare la NATO.

După mai bine de șase săptămâni de tăcere, cancelarul german Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin au vorbit din nou la telefon. Scholz a cerut încetarea imediată a războiului din Ucraina. „Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil”, a scris politicianul SPD pe Twitter. „Afirmația că naziștii conduc acolo (în Ucraina) este greșită”.

De asemenea, el i-a spus lui Putin despre „responsabilitatea Rusiei pentru situația alimentară globală”. Un purtător de cuvânt al guvernului german a adăugat că apelul telefonic de 75 de minute a avut loc vineri dimineață. Scholz i-a cerut, de asemenea, președintelui rus să îmbunătățească situația umanitară și să facă progrese în găsirea unei soluții diplomatice a conflictului.

Agenția de presă rusă Tass relatează că Putin i-a spus lui Scholz că liderii de la Kiev blochează discuțiile privind pacea. Putin și Scholz au convenit să continue discuțiile despre Ucraina la diferite niveluri.

Scholz a anunțat convorbirea telefonică cu Putin în Comisia de Apărare a Bundestagului, reunită vineri dimineață. Potrivit participanților la întâlnire, cancelarul a precizat „că scopul trebuie să fie restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei” și nu „o pace stagnată în care teritoriile ocupate să fie deținute de Rusia”, scrie Deutsche Welle.

Kremlinul precizează că discuția a avut loc la inițiativa lui Scholz și s-a concentrat pe aspectele umanitare.

Vladimir Putin s-a referit la protejarea populației din Donbas și la civilii care ar fi fost ținuți ostatici la uzina Azovstal din Mariupol. Președintele rus n-a scăpat ocazia de a vorbi din nou de ideologia nazistă a unor luptători ucraineni care recurg la "metode teroriste inumane". 

Kuleba insistă asupra integrității teritoriale

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a subliniat obiectivele guvernului său în războiul de agresiune al Rusiei. Orice este necesar și indiferent cât timp va dura, Ucraina va lupta militar și diplomatic „pentru ca țara noastră să fie pe deplin restaurată”, a spus Kuleba la ZDF.

Este vorba despre întreaga integritate teritorială, inclusiv Donbas și Crimeea, a subliniat el.

În întâlniri cu politicieni germani, Kuleba a adus în discuție perspectiva aderării Ucrainei la UE.

Kuleba se află într-o vizită de patru zile în Germania.