Cancelarul german Olaf Scholz crede cu tărie că Rusia nu va câștiga războiul în Ucraina.

Olaf Scholz a avertizat că „nu poate exista pace sub dictatura rusă” în Ucraina, în timpul unui discurs la 77 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

„Ucraina nu va accepta asta, și nici noi”, a spus Scholz.

Cancelarul a spus că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin nu va câștiga conflictul, pe care l-a declanșat pe 24 februarie, relatează Deutsche Welle.

„Ucraina va învinge. Libertatea și securitatea vor câștiga – la fel cum libertatea și securitatea au triumfat asupra opresiunii, violenței și dictaturii în urmă cu 77 de ani”, a adăugat el.

Scholz a amintit, de asemenea, că rușii și ucrainenii au luptat odată împreună și au făcut sacrificii mari pentru a învinge „regimul național-socialist ucigaș” al Germaniei.

Dar acum, „Putin vrea să răstoarne Ucraina și să-i distrugă cultura și identitatea... și chiar consideră războiul său barbar de agresiune ca fiind la egalitate cu lupta împotriva național-socialismului”, a spus Scholz.

„Aceasta este o falsificare a istoriei și o denaturare rușinoasă. Avem obligația să precizăm acest lucru în mod clar", a adăugat cancelarul.

Pe de altă parte, Scholz a apărat politicile Germaniei față de războiul din Ucraina.

În primul rând, a spus el, Germania nu va lua măsuri unilaterale. „Orice am face, ne coordonăm îndeaproape cu partenerii noștri Alianței”, a adăugat cancelarul german.

În al doilea rând, Germania va încerca să-și menținp propria capacitate de apărare.

„În al treilea rând, nu vom face nimic care ne-ar putea provoca mai multe daune nouă și partenerilor noștri decât Rusiei”, a adăugat Scholz.

„Și în al patrulea rând: nu vom lua nicio decizie care să facă din NATO o parte la război. Ne susținem aceste principii”.

Referitor la presiunea asupra Germaniei pentru a accelera tranziția de la importurile rusești de gaze naturale, Scholz a spus că Berlinul „nu va face toate lucrurile pe care unii oameni le cer”.

"Pentru că în jurământul pe care l-am depus la preluarea funcției, am jurat că voi proteja de rele poporul german. Asta include protejarea țării noastre și a aliaților noștri de pericol", a spus el.