Olanda ia parte deja la atacurile aeriene împotriva organizației teroriste Statul islamic în Irak și dorește să-și extindă angajamentul și în Siria. Decizia de a participa și în Siria a fost luată de Guvernul olandez.

Parlamentul urmează să discute și să voteze în câteva zile, majoritatea deputaților exprimându-se în favoarea participării aviației olandeze la bombardamentele asupra pozițiilor ISIS din Siria, notează Süddeutsche Zeitung.

Succesele obținute în Irak nu vor fi de durată, în cazul în care ISIS va putea să-și sprijine din Siria luptătorii care acționează pe teritoriul irakian, a declarat ministrul olandez al Apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Olanda face parte din alianța militară condusă de SUA împotriva ISIS și participă cu șase avioane F-16 la bombardamentele asupra țintelor ISIS din Irak. Până acum, autoritățile olandeze au ezitat extinderea misiunii și în Siria vecină. Atât Franța, cât și SUA au cerut Guvernului de la Haga să se implice și în Siria.

Franța și Marea Britanie, împreună cu mai multe țări arabe, au declanșat o ofensivă aeriană împotriva pozițiilor ISIS din Siria și Irak. Germania pune la dispoziție avioane de recunoaștere Tornado și un avion de realimentare în zbor, care sunt staționate în prezent într-o bază aeriană din Turcia.

Organizația teroristă Statului Islamic a preluat controlul asupra unei părți mari din teritoriul Siriei și Irakului, dar a fost nevoită să se retragă din unele zone, în urma loviturilor aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite.

Misiunile în afara țării sunt un subiect delicat în Olanda, după acțiunea dezastruoasă a căștilor albastre olandeze în Bosnia, în 1995. La acea vreme, sârbii bosniaci au ucis, la Srebrenica, aproximativ 8.000 de bărbați și băieți musulmani, în pofida prezenței soldaților olandezi în orașul din Bosnia-Herțegovina. În 2010, o dispută privind misiunea olandeză din Afganistan a dus la demisia guvernului.