Întreaga conducere militară și politică a Ucrainei este conștientă de toate amenințările și provocările și a asigurat că țara se pregătește să respingă puternic o posibilă ofensivă din partea Rusiei, spune un oficial de la Kiev.

"Conducerea militaro-politică a Ucrainei înțelege toate amenințările și provocările, iar noi ne pregătim să dăm o respingere puternică unei posibile ofensive a Federației Ruse. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, poartă zilnic negocieri cu omologii străini în domeniul asistenței militare pentru Ucraina, iar zilnic continuă activitătile pentru întărirea capacității de apărare", a afirmat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, menționând că Ucraina va rezista, fiindcă ziua de 24 februarie a anului trecut a fost mult mai dificilă.

"Am fost unul la unu cu țara agresoare. Nu credeau în capacitatea noastră de a rezista la lovitură. Acum, situația este cu totul alta", a explicat oficialul, citat de Ukrinform.

Oleksi Danilov a menționat că apelul rușilor către Iran și Coreea de Nord pentru asistență militară indică incapacitatea Rusiei de a produce în mod independent rachete de înaltă precizie în cantități suficiente.

Potrivit secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, în momentul de față, este dificil de prezis dacă Rusia va primi sau nu o astfel de asistență din partea acestor țări. "Cel puțin nu am văzut încă rachete iraniene", a declarat Danilov, adăugând că rachetele pe care le trage Rusia asupra Ucrainei sunt de fabricație rusă. (Sursa: RADOR) 

*****

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene susține că peninsula Crimeea trebuie să revină sub controlul Ucrainei până în vară

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu acordat publicației americane Washington Post că, în opinia sa, anul acesta, Rusia se va concentra asupra ocupării mai multor teritorii în regiunile Donețk și Luhansk, relatează Ukrainska Pravda

Budanov consideră că o nouă ofensivă dinspre Belarusul este puțin probabilă. Potrivit acestuia, o astfel de mișcare nu poate indica decât o intenție de a distrage atenția și de a împărți forțele de apărare (ucrainene - n.r.). Șeful GUR a mai adăugat că "trebuie să facem totul pentru a ne asigura că, până în vară, Crimeea se întoarce acasă".

Întrebat dacă personal consideră că intrarea trupelor ucrainene în Crimeea ocupată îl va determina pe președintele rus, Vladimir Putin, să folosească arme nucleare, Budanov a răspuns: "Nu este adevărat. Iar Crimeea ne va fi returnată. Vă voi spune mai mult: totul a început în Crimeea în 2014 și se va termina tot acolo".

"Aceasta este o tactică de intimidare. Rusia este o țară de la care te poți aștepta la multe, dar nu la idioțenie totală. Scuzați-mă, dar acest lucru nu se va întâmpla. Un atac nuclear ar duce nu doar la o înfrângere militară a Rusiei, ci și la destrămarea acesteia. Iar ei știu foarte bine acest lucru", a declarat oficialul.(Sursa: RADOR)

*****

Militari ucraineni exersează modalități de camuflaj în Marea Britanie 

Comandantul adjunct al Forțelor Terestre ale Ucrainei, general-locotenentul Oleksandr Pavliuk, a informat că militari din cadrul armatei ucrainene au exersat tehnici individuale de camuflaj sub îndrumarea instructorilor britanici, ca parte a pregătirii lor militare în Marea Britanie.

"Instructorii militari din cadrul Forțelor Armate ale Regatului Unit au lucrat teoretic și practic cu recruții Forțelor Armate ale Ucrainei - care urmează un stagiu de pregătire militară de bază în cadrul unei operațiuni internaționale de instruire în Marea Britanie - cu privire la metodele de camuflaj individual și activitatea sub acoperire, camuflajul pe teren și utilizarea echipamentului de camuflaj obișnuit și improvizat", se arată într-un comunicat, citat de Ukrinform.(Sursa: RADOR)