Autoritățile americane au anunțat arestarea unui om de afaceri grec sub acuzația că a ajutat Rusia să obțină o serie de secrete tehnologice legate de domeniile calculului cuantic și testelor nucleare, scrie IN.gr.

Nikolaos Bogonikolos a fost pus sub acuzare de un tribunal federal din Brooklyn pentru conspirație și contrabandă. Inculpatul ar fi conspirat pentru a obține material tehnologic sensibil, utilizat în calculul cuantic și testele nucleare, cu scopul ca tehnologia respectivă să fie cercetată și dezvoltată pe mai departe în Rusia, în domeniul apărării, a precizat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.

Potrivit postului grecesc de televiziune ANT1, Nikolaos Bogonikolos, proprietar al grupului Aratos, a fost arestat la Paris la data de 9 mai 2023 și va rămâne în arest până la soluționarea procesului său de extrădare în SUA.

"În timp ce aparent activau drept contractant în domeniul apărării pentru NATO și alte țări aliate, inculpatul și Grupul Aratos s-au angajat în tranzacții duble, contribuind la alimentarea efortului de război al Rusiei și la dezvoltarea armelor de generație următoare", a declarat procurorul SUA pentru Districtul de Est al New Yorkului, Breon Peace.

"Biroul nostru continuă să lucreze neobosit pentru a se asigura că respectivele tehnologii nu cad în mâini greșite". 

Ce spune FBI?

"Bogonikolos a conspirat împreună cu o rețea de companii orchestrate de serviciile rusești de informații pentru a obține în mod fraudulos și apoi a tranzacționa pe ascuns tehnologii militare și tehnologii cu dublă utilizare de proveniență americană pentru a ajuta sectoarele rusești de apărare și securitate. Bogonikolos a furnizat echipamente sensibile care îndeplinesc standardele NATO și au fost concepute pentru condiții tactice pe câmpul de luptă, precum și componente cu aplicații în  comunicațiile spațiale și criptografice, în beneficiul informatorilor săi ruși, care au urmărit îmbunătățirea capacităților militare ale țării lor”, a declarat directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll.

Sursa: RADOR