Japonia va organiza pe 27 septembrie la Tokyo un omagiu național pentru fostul său prim-ministru Shinzo Abe, care a fost asasinat în urmă cu două săptămâni, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

Evenimentul va avea loc la Nippon Budokan, o mecca pentru competițiile de arte marțiale, dar și pentru concerte și ceremonii oficiale, precum cele organizate în fiecare 15 august pentru a comemora capitularea Japoniei în 1945 și morții acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nippon Budokan a găzduit și ultima înmormântare națională organizată în 1967 pentru un fost prim-ministru japonez, Shigeru Yoshida, un mare arhitect al renașterii de după război a Japoniei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a insistat din nou vineri că Shinzo Abe merită acest tribut național, cu recordul său de longevitate la putere (aproape nouă ani în două mandate), palmaresul său "demn de laudă" și legăturile strânse pe care le-a creat cu șefii de stat străini. "Vom accepta și demnitari străini, iar țările cu care avem relații diplomatice vor fi informate cu privire la detalii", a adăugat Hirozaku Matsuno.

Shinzo Abe a fost împușcat mortal pe 8 iulie în Nara (vestul Japoniei) în timp ce ținea un scurt discurs electoral în mijlocul străzii. Suspectul, Tetsuya Yamagami, a fost imediat arestat.

Potrivit presei locale, suspectul le-a explicat anchetatorilor că l-a vizat în mod deliberat pe Shinzo Abe pentru legăturile pe care credea că le are cu Biserica Unificării, o mișcare religioasă cunoscută și sub numele de "secta Moon". Mama lui Tetsuya Yamagami aparține acestei Biserici. Ea i-ar fi făcut donații mari în trecut, după ce și-a aruncat familia în dificultăți financiare grave, potrivit fiului ei.

O înmormântare privată pentru Shinzo Abe a avut deja loc la scurt timp după moartea sa, la un templu budist din Tokyo. Mii de oameni îi aduseseră un omagiu în apropiere sau la trecerea cortegiului lui funerar prin fața instituțiilor politice din capitală.

Ceremonia națională pentru Shinzo Abe va fi "aconfesională, simplă și sobră". Bugetul său nu a fost încă stabilit, a declarat, vineri, Hirozaku Matsuno.

Shinzo Abe a fost prim-ministru al Japoniei din septembrie 2006 până în septembrie 2007 și apoi din septembrie 2012 până în septembrie 2020. El a fost asasinat pe 8 iulie în timp ce ținea un discurs electoral la Nara.

sursa: RADOR