ONU a înregistrat 110 milioane de refugiați și persoane strămutate în întreaga lume
Niciodată numărul persoanelor aflate în această situație nu a fost atât de mare, subliniază Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în raportul său anual, notează Le Monde.
Lumea numără 110 milioane de oameni care au fost forțați să-și părăsească locuințele, a cuantificat ONU miercuri, 14 iunie, văzând în această cifră record un "rechizitoriu" împotriva stării lumii. Luptele recente din Sudan au agravat și mai mult o situație făcută deja extraordinară în 2022 de invadarea Ucrainei de către Rusia sau de criza umanitară din Afganistan.
Niciodată până acum numărul total de refugiați care părăsesc țara și de persoane strămutate în interior nu a atins un nivel atât de ridicat, a subliniat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în raportul său anual. La sfârșitul anului trecut, 108,4 milioane de persoane au fost strămutate sau refugiate, a precizat UNHCR. Adică cu 19,1 milioane de oameni mai mulți decât la sfârșitul anului 2021, o creștere fără precedent.
Iar luptele dintre facțiunile rivale din Sudan au împins numărul total de refugiați și strămutați la aproximativ 110 milioane de persoane în luna mai a acestui an. "Aici ne aflăm astăzi", a declarat șeful UNHCR, Filippo Grandi, la o conferință de presă la Geneva.
"Avem 110 milioane de oameni care au fugit din cauza conflictelor, persecuției, discriminării și violenței, adesea amestecate cu alte motive – în special impactul schimbărilor climatice", a subliniat el, deplângând creșterea de anul trecut. "Este un rechizitoriu asupra stării lumii noastre", a spus Grandi.
Din totalul din 2022, 35,3 milioane de persoane au fost refugiați și 62,5 milioane au fost strămutate. De asemenea, au existat 5,4 milioane de solicitanți de azil și alți 5,2 milioane care au nevoie de protecție internațională.
Toți acești oameni se confruntă cu "un mediu mai ostil, în special în ceea ce privește refugiații, aproape peste tot", a spus Înaltul Comisar. "A fi un adevărat lider înseamnă a-ți convinge opinia publică că există oameni care merită protecție internațională", a insistat el. Trei sferturi dintre refugiați fug în țări cu venituri mici și medii.
Grandi a salutat progresele recente ale Uniunii Europene în reforma politicii de migrație, numind-o o încercare bună de a echilibra tensiunile în jurul acestor probleme și etichetând-o ca "relativ corectă".
Reforma prevede un sistem de solidaritate între statele membre în primirea refugiaților și o examinare accelerată a cererilor de azil ale unor migranți la frontiere. Acesta încă trebuie adoptat de Parlamentul European. Potrivit Înaltului Comisar, trebuie să începem să ne ocupăm de fluxul de migranți care doresc să vină în Europa mult mai devreme de lunga lor călătorie.
Cu toate acestea, în Europa, Marea Britanie sau Statele Unite, "ușa trebuie să rămână deschisă" pentru solicitanții de azil. "Solicitanții de azil nu ar trebui să fie băgați în închisoare. Cererea de azil nu este o crimă", insistă Grandi, denunțând în special planul Londrei de a trimite solicitanți de azil în Rwanda. Totodată, el este îngrijorat de politica Statelor Unite în acest domeniu.
Grandi a recunoscut că organizația pe care o conduce "nu se află într-o situație financiară bună anul acesta", la fel ca multe alte organizații umanitare, precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). Situația economică globală și inflația fac ravagii în apelurile pentru donații.
Astfel, pentru Sudan, UNHCR are doar 16% din banii de care estimează că are nevoie și această cifră scade la 13% pentru ajutorul refugiaților, alungați de explozia violențelor în țară.
Anul trecut, peste 339.000 de refugiați din 38 de țări s-au întors acasă, în timp ce 5,7 milioane de persoane strămutate s-au putut întoarce acasă. Țările care găzduiesc cei mai mulți refugiați sunt Turcia (3,6 milioane), Iran (3,4 milioane), Columbia (2,5 milioane), Germania (2,1 milioane) și Pakistan (1,7 milioane).
sursa: RADOR
Comentarii