ublicat miercuri, un raport mult așteptat prezintă "dovezi credibile" ale torturii și violenței sexuale împotriva minorității musulmane din această regiune a Chinei, relatează jurnaliștii de la Le Monde.

Finalmente, acest raport a fost publicat miercuri, 31 august. Mult așteptatul raport al Națiunilor Unite (ONU) asupra provinciei chineze Xinjiang nu folosește cuvântul de genocid, ci evocă posibile "crime împotriva umanității" comise de China împotriva uigurilor.

Referindu-se la "dovezi credibile" ale torturii și violenței sexuale împotriva acestei minorități musulmane din această regiune din vestul Chinei, el face apel la comunitatea internațională să acționeze.

"Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane (…) poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității" , indică raportul, de aproape cincizeci de pagini, în concluziile sale.

Fosta președintă chiliană, Michelle Bachelet, pentru care a fost ultima zi în fruntea Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului după un mandat de patru ani, își ține astfel promisiunea lăsând ca documentul să fie publicat cu puțin timp înainte de miezul nopții la Geneva.

Deși nu pare să conțină nicio dezvăluire față de ceea ce se știa deja despre situația din Xinjiang, acest document aduce parafa ONU acuzațiilor aduse de multă vreme autorităților chineze.

Publicarea raportului a făcut obiectul unor presiuni intense din partea susținătorilor săi pentru ca ea să fie eficientă – în special din partea Statelor Unite și a principalelor ONG-uri pentru drepturile omului – și, dimpotrivă, pentru a împiedica publicarea sa, din partea Beijingului, care consideră raportul o "farsă" orchestrată de Occident, cu Washingtonul în frunte.

În acest document, ONU a cerut comunității internaționale să acționeze urgent în fața acuzațiilor de tortură și violență sexuală din regiunea chineză Xinjiang, pe care organizația le consideră "credibile". "Acuzațiile de practici recurente de tortură sau rele tratamente, inclusiv tratament medical forțat și condiții precare de închisoare, sunt credibile, la fel ca acuzațiile individuale de violență sexuală și de gen", scrie Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului în raport.

Acuzată că este prea îngăduitoare față de Beijing, Michelle Bachelet a răspuns că dialoghează cu autoritățile chineze, așa cum a făcut în special în timpul unei călătorii controversate în China în luna mai, "nu înseamnă că închide ochii".

Raportul "descoperă încălcările masive ale drepturilor omului din China", a declarat Sophie Richardson, director de cercetare pentru China pentru ONG-ul Human Rights Watch. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului "ar trebui să folosească acest raport pentru a lansa o anchetă exhaustivă asupra crimelor împotriva umanității comise de guvernul chinez", a estimat Amnesty International care cere, de asemenea, ca consiliul să "creeze un mecanism internațional independent pentru a investiga" aceste crime din Xinjiang.

"Acest raport deschide calea pentru acțiuni serioase și tangibile din partea statelor membre, agențiilor ONU și companiilor", a salutat Dolkun Isa, președintele Congresului Mondial Uigur. "Timpul pentru asumarea răspunderii a venit acum", a adăugat el.

Furioasă, China consideră documentul bazat "pe dezinformare și minciuni fabricate de forțele anti-chineze". El "defăimează și calomniază China și se amestecă în afacerile interne ale Chinei", scrie Ambasada Chinei la ONU, la Geneva, în comentariul atașat raportului. "Așa-numita problemă Xinjiang este o minciună total fabricată și motivată politic", care împiedică dezvoltarea Chinei, a declarat Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite.

Beijingul neagă acuzațiile și prezintă lagărele de internare în care sunt închiși uiguri drept "centre de formare profesională" menite să țină locuitorii departe de extremismul religios. De altfel, el mai susține că aceste centre ar fi de acum încolo închise, pentru că toți "elevii" și-ar fi "terminat pregătirea".

O căutare rapidă în textul ONU nu aduce în evidență cuvântul "genocid", o acuzație adusă Beijingului de către guvernul american. În ianuarie, Adunarea Națională Franceză, după modelul reprezentării Regatului Unit, Țărilor de Jos și chiar a Canadei, calificase și ea drept "genocid" tratamentul uigurilor de către China.

Xinjiang și alte provincii chineze au fost lovite câteva decenii, în special din 2009 până în 2014, de atacuri atribuite islamiștilor sau separatiștilor uiguri. De câțiva ani, regiunea este subiectul unei supravegheri intense: camere omniprezente, porți de securitate în clădiri, forțe armate foarte vizibile pe străzi, restricții la eliberarea pașapoartelor etc.

Studiile occidentale, bazate pe interpretări ale documentelor oficiale, mărturii ale presupuselor victime și extrapolări statistice, acuză Beijingul că ar fi internat în "lagăre" cel puțin un milion de oameni, în majoritate uiguri, că au efectuat sterilizări și avorturi "forțate" sau că ar fi folosit "munca forțată".

sursa: RADOR