Iranul este din nou criticat pentru nerespectarea drepturilor omului, iar Organizația Națiunilor Unite a deplâns executarea vineri a doi tineri de 17 și 22 de ani, transmite 20 Minutes.

"Execuția lui Hamidreza Azari, care a fost acuzat de crimă, este prima execuție raportată a unui copil suspectat ca fiind infractor în Iran în acest an", a declarat Elizabeth Throssell, purtătoarea de cuvânt a Oficiului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Ea a reamintit Teheranului obligația sa, conform convențiilor internaționale, de a interzice pedepsele cu moartea și aplicarea acesteia pentru infracțiunile comise de persoane sub 18 ani.

"De asemenea, suntem îngrijorați de execuția, în aceeași zi, a lui Milad Zohrevand, în vârstă de 22 de ani, a opta persoană executată în legătură cu protestele din septembrie 2022", a adăugat Elizabeth Throssell într-un comunicat.

"Informațiile disponibile indică faptul că procesul său nu a îndeplinit cerințele de bază ale procesului echitabil conform legislației internaționale privind drepturile omului. Rapoarte tulburătoare indică, de asemenea, că părinții lui Zohrevand au fost arestați după execuția lui". "Deplângem aceste execuții", a insistat ea.

Iranul a fost zguduit de o mișcare de protest după moartea, pe 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, la trei zile după arestarea ei. Poliția de moravuri a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor, în special, să poarte vălul în Republica Islamică. Autoritățile au declanșat o represiune de amploare pentru a înăbuși protestele care au făcut sute de morți și mii de arestați, potrivit grupărilor pentru drepturile omului.

Potrivit lui Elizabeth Throssell, Iranul este una dintre țările cu cel mai mare număr de pedepse cu moartea, în special pentru infracțiuni legate de droguri, și în care minoritățile sunt condamnate la moarte în mod disproporționat. Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a cerut Iranului să înceteze imediat aplicarea pedepsei cu moartea și să instituie un moratoriu asupra aplicării acesteia.

Peste 600 de persoane au fost executate în Iran de la începutul anului, cea mai mare cifră anuală din ultimii opt ani, cu două luni rămase până la sfârșitul anului, potrivit organizației  Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA