O investigație internă a Națiunilor Unite dezincriminează alți nouă angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni, acuzați de Israel că au participat la atacul Hamas împotriva teritoriului său, potrivit Le Monde.

Afacerea UNRWA este din nou în centrul atenției. La peste șapte luni de la primele acuzații israeliene conform cărora angajații agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni au participat la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, biroul ONU responsabil de investigație a dat publicității concluziile: nouă angajați „s-ar putea să fi fost implicați în masacrul din toamna trecută din Israel”, a declarat, luni, 5 august, Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Antonio Guterres.

Au fost implicați nouăsprezece angajați din cei aproximativ 13.000 ai organizației din Fâșia Gaza. „Informațiile analizate au fost suficiente pentru a estima că nouă dintre aceste persoane ar fi putut participa la atacuri”, a explicat Farhan Haq, precizând că respectivii au fost concediați. Pe de altă parte, în alte nouă cazuri, nimic nu a venit în sprijinul suspiciunilor. Un angajat a fost deja eliberat în aprilie și a fost reintegrat.

Există încă premisa de eroare pentru aceste concluzii îndelung așteptate, deoarece anchetatorii de la Oficiul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă (OIOS) nu au avut acces direct la probe, „acestea rămânând în posesia autorităților israeliene”, potrivit domnului Haq. „OIOS nu a reușit să autentifice în mod independent o mare parte din informații”. Nu au fost furnizate detalii cu privire la conținutul acuzațiilor. „Dincolo de asta, va trebui să evaluăm ce pași suplimentari sunt necesari pentru a corobora și evalua pe deplin [informațiile]”, a spus adjunctul purtătorului de cuvânt.

Guterres a inițiat această anchetă după acuzațiile grave la adresa a doisprezece angajați UNRWA, făcute publice în ianuarie. Acestea au provocat o furtună internațională, deși agenția ONU s-a delimitat de angajații implicați  – doi dintre ei au fost uciși în evenimente. În martie și aprilie au fost adăugate șapte dosare.

Activitatea agenției, îngreunată

Echipa OIOS a purtat discuții în Israel cu autoritățile începând cu luna martie – după ce guvernul lui Benjamin Netanyahu a refuzat inițial să ofere vreo dovadă ONU. Ea a întreținut, de asemenea, contacte la distanță cu angajați incriminați din Gaza și a călătorit în Iordania pentru a obține informații de la UNRWA. Comisarul general al acesteia, Philippe Lazzarini, a luat act luni de rezultatele anchetei. Cei nouă angajați care ar fi putut fi implicați în atacul Hamas „nu mai pot lucra pentru UNRWA”, a subliniat el într-o declarație.

Reacțiile din Israel nu au întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a declarat pentru X: „O investigație a ONU a conchis că nouă dintre lucrătorii dumneavoastră ar putea avea un rol în masacrul din 7 octombrie. Agenția „umanitare” a atins un nou nivel dezastruos și este timpul ca lumea să vadă adevărata sa față”.

La sfârșitul lunii iulie, chiar înainte de vacanța de vară a Knesset-ului, Parlamentul israelian a examinat un proiect de lege care prevedea clasificarea agenției ONU drept teroristă și întreruperea tuturor legăturilor cu UNRWA. Mai sunt necesare lecturi suplimentare înainte de adoptarea acestui text. Dar antagonismul din Israel față de agenția Națiunilor Unite, simbol al problemei nerezolvate a refugiaților palestinieni, este vechi.

Începând cu 7 octombrie 2023 și războiul din Gaza care a urmat, tensiunile au luat o întorsătură paroxistică: autoritățile israeliene au acuzat, în mai multe rânduri, UNRWA de colaborare cu Hamas. Ele cer ca organizația să fie desființată și înlocuită cu alte agenții ONU din Gaza. Activitatea agenției în enclava palestiniană și în Cisiordania ocupată este, de fapt, deja îngreunată de luni de zile.

Finanțare precară

Raportul OIOS, care poate fi consultat doar de țările membre ONU, nu este de așteptat să schimbe jocul „pentru oricare dintre părți [Israel și UNRWA], deoarece există elemente care le susțin pe fiecare, notează o sursă apropiată cazului. Criticii sunt deja prezenți pe rețelele sociale și continuă să solicite retragerea finanțării UNRWA. În ceea ce privește susținătorii săi, nu le oferă nimic mai mult decât ceea ce știu deja.

”Acuzațiile din ianuarie fuseseră, de fapt, însoțite de retragerile în cascadă a aproximativ zece țări donatoare, pe urmele Statelor Unite: în câteva zile, aproximativ 450 de milioane de dolari fuseseră înghețate, adică mai mult de jumătate din bugetul anual al UNRWA. Washingtonul a blocat fondurile până în martie 2025. Alți donatori și-au restabilit sprijinul financiar. Raportul Colonna, numit după fostul șef al diplomației franceze, a jucat un rol crucial în acest sens: publicat în aprilie, a concluzionat că agenția făcea tot posibilul pentru a-și păstra neutralitatea, propunând în același timp îmbunătățiri.

De asemenea, Washingtonul părea să vrea să ocolească UNRWA cu proiectul său de ponton maritim de aprovizionare a Gazei, acum abandonat după ce s-a transformat într-un fiasco. Dar în iulie, Statele Unite au folosit un limbaj diferit și au criticat legea propusă de Israel de a eticheta UNRWA drept organizație teroristă. „[Aceste] atacuri ale guvernului israelian asupra UNRWA sunt incredibil de inutile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Nu fac nimic pentru a promova cauza furnizării de ajutor umanitar civililor din Gaza”.

UNRWA, a cărei reputație a fost afectată și a cărei finanțare rămâne precară, ar putea avea ocazia să-și numere susținătorii la o conferință internațională planificată pentru septembrie în Iordania, co-organizată de Amman și Suedia. Aliat fidel al Statelor Unite, regatul hașemit găzduiește unul dintre cele două sedii ale organizației (cel din Gaza a suferit distrugeri). 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA