Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunțat luni "intimidările" din Rusia ale căror victime sunt opozanții războiului din Ucraina, ca și diferitele "forme de cenzură" folosite de Kremlin, notează La Libre Belgique.

În Rusia, "intimidările", măsurile restrictive față de persoane care își exprimă opoziția la războiul din Ucraina compromit exercitarea libertăților fundamentale garantate de Constituție, în special dreptul la libertatea de întrunire, de exprimare și de asociere", a declarat înalta comisar interimar, Nada Al-Nashif, în discursul său de deschidere a celei de-a 51 sesiuni a Consiliului drepturilor omului.

"Presiunile exercitate asupra jurnaliștilor, blocarea internetului și alte forme de cenzură sunt incompatibile cu pluralismul media și violentează dreptul accesului la informație", a adăugat ea.

Cel mai înalt organism al ONU de apărare a drepturilor omului a lansat deja în mai o anchetă de nivel înalt privind încălcările comise de trupele ruse în Ucraina. Anchetatorii urmează să fie audiați de Consiliu pe 23 septembrie. Dar, se exercită presiuni tot mai mari pentru ca organismul să se intereseze și de încălcările drepturilor omului în Rusia și să creeze un post de raportor special.   

Sursa: RADOR