Peste cinci milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit datelor difuzate vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează AFP.

UNHCR a înregistrat vineri 4.796.245 de refugiați. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproximativ 215.000 de persoane care nu sunt cetățeni ucraineni au părăsit țara.

Aceasta este cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Cifrele difuzate vineri au crescut cu 59.774 față de cele publicate joi.

Peste 2,7 milioane de refugiați ucraineni - aproape șase din zece de la începutul războiului - au fugit în Polonia. Peste 725.000 au ajuns în România.

Potrivit cifrelor UNHCR, aproximativ 645.000 de ucraineni au fugit în februarie, aproape 3,4 milioane în martie și peste 760.000 de la începutul lunii aprilie.

Femeile și copiii reprezintă 90% dintre refugiați, în contextul în care bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara în perioada de aplicare a legii marțiale.

Aproape două treimi dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, inclusiv cei care se află încă în țară.

Cei aproximativ 215.000 de cetățeni din terțe țări care au fugit din Ucraina - persoane care nu sunt cetățeni nici ai Ucrainei, nici ai țării în care au intrat - sunt în mare parte studenți și lucrători migranți.

Pe lângă refugiați, OIM estimează că 7,1 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina.

Înainte de invazie, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în teritoriile controlate de Kiev - care nu includ Crimeea (sud) anexată în 2014 de Rusia, nici zonele din est aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși din aceeași perioadă.