Numărul refugiaților și al persoanelor strămutate din cauza conflictelor a atins un nivel record anul trecut: 65,3 milioane, a anunțat, luni, Agenția ONU pentru Refugiați, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

Asta înseamnă că unul din 113 oameni de pe planetă este refugiat, solicitant de azil sau persoană strămutată, relatează BBC Online.

Față de 2014, numărul a crescut cu peste cinci milioane. 

Afluxul de refugiați, cel mai mare de după cel de-al doilea Război Mondial, a avut ca efect o creștere în popularitate a grupărilor de extremă dreapta.

În raportul său anual prin care este marcată Ziua Mondială a Refugiaților, ONU precizează că, pentru prima dată, numărul refugiaților din întreaga lume a depășit 60 de milioane.

Peste jumătate din totalul refugiaților provine din doar trei țări: Siria, Afganistan și Somalia.

În pofida faptului că atenția se concentrează pe refugiații ajunși în Europa, ONU spune că 86% dintre refugiații lumii se află în alte țări.

Turcia este țara care găzduiește cei mai mulți refugiați din întreaga lume: 2,5 milioane de oameni, urmată de Pakistan și Liban.

Peste un million de refugiați au ajuns anul trecut în Europa pe cale maritimă, potrivit Orgnizației Internaționale pentru Migrației (OIM). Alte agenții susțin că cifra este mult mai mare.

Alți 35.000 au venit pe cale terestră, anunță OIM.

Țările nordice, în special Germania și Suedia, sunt destinațiile preferate. De altfel, în ceea ce privește cererile de azil din 2015, cele mai multe au fost depuse în Germania, urmată de SUA și Suedia.

Cei mai mulți refugiați sirieni din Turcia sunt incluși într-un mecanism de protecție temporară al Guvernului de la Ankara, astfel că ei nu figurează în calitate de solicitanți de azil.

Climat de xenofobie

Criza refugiaților a dus la clivaje politice importante în cadrul UE, unde unele state membre ale Spațiului Schengen au ridicat garduri la frontieră și  au reintrodus controale la graniță.

Blocul comunitar a ajuns la un accord cu Turcia, în încercarea de a limita numărul refugiaților care ajung în UE, înțelegere care a fost criticată dur de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.