Luptători grupării jidahiste Statul Islamic au luat zeci de mii de bărbați, femei și copii ostatici în orașul Mosul și au executat cel puțin 232 de persoane, a anunțat, miercuri, ONU, scrie The Guardian.

Odată cu intrarea forțelelor kurde și irakiene în Mosul, Statul Islamic a expediat civilii aflați în zonele din jurul orașului Mosul în zone strategice.

Aceștia sunt acum ținuți ca scuturi umane, a informat biroul pentru drepturile omului al ONU, vineri.

Grupul militant a efectuat o ucidere în masă a oamenilor care au refuzat să se supună ordinelor sale, a adăugat ONU. Printre cei executați sunt incluși 190 foști militari irakieni și 40 de civili, potrivit purtătoarei de cuvânt a ONU, Ravina Shamdasani.

"Mulți dintre cei care au refuzat să se conformeze au fost împușcați pe loc. Statul Islamic a fost forțat zeci de mii de oameni să plece din casele lor în unele cartiere din jurul orașului Mosul", a spus ea.

De altfel, ONU se aștepta ca luptătorii grupării teroriste Statul Islamic (ISIS) să folosească civili drept scuturi umane, sau să-i ucidă, mai degrabă decât să-i lase să fie eliberați de către forțele irakiene care încearcă să recucereasă Mosul.

Operațiunea militară în vederea recuceririi orașului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început săptămâna trecută.