Ministerul elvețian al apărării a început o anchetă după dezvăluirile mass-media privind utilizarea unei tehnologii de criptare de la o firmă din Elveția - cumpărată de CIA și BND - pentru decodificarea unor mesaje secrete ale mai multor state.

O investigație a posturilor de televiziune SRF (Elveția), ZDF (Germania) și a cotidianului american The Washington Post dezvăluie modul în care cele două servicii secrete au putut să-și spioneze ani la rând aliații și inamicii, prin intermediul unei firme elvețiene de criptare.

Peste 100 de țări au cumpărat dispozitivele de criptare de la compania Crypto AG, care făcea afaceri sub pretextul neutralității elvețiene, dar de fapt a aparținut din 1970 CIA și BND.

Firma Crypto AG a vândut echipamente de codare către numeroase țări, tehnica fiind  modificată pentru a permite CIA și BND să spargă codurile respective. China și fosta Uniune Sovietică nu s-au aflat printre clienți.

Informații despre legătura dintre Crypto AG și serviciile secrete din SUA și Germania au apărut încă 1992, după ce un angajat al firmei elvețiene a fost arestat și reținut în Iran sub suspiciunea de spionaj.  

Cel puțin patru țări – Israel, Suedia, Marea Britanie și Elveția – ar fi știut despre operațiunea cu nume de cod "Rubicon".

Crypto AG a fost lichidată în 2018. Succesoarea sa, Crypto International, este deținută de cetățeanul suedez Andreas Linde. Acesta susține că actuala firmă nu are nicio legătură cu CIA sau cu BND.

SRF notează că informațiile aflate cu ajutorul decodificării mesajelor secrete ar fi putut influența decizii luate la nivel mondial, precum Acordul de la Camp David între Egipt și Israel sau luarea de ostatici de la ambasada SUA din Teheran în 1979.

Guvernul elvețian a cerut unui fost judecător de la Curtea Supremă să desfășoare o anchetă pentru a clarifica lucrurile. Acesta ar trebui să predea un raport Ministerului elvețian al apărării în iunie.