Președintele Recep Erdogan a câștigat referendumul pentru sporirea propriilor puteri, iar Turcia a pornit pe un nou drum. Turcii au ieșit în stradă: unii pentru a sărbători, alții pentru a protesta. Cum se vede situația în mass-media din Vest.

CNN scrie că „Democrația a murit astăzi în Turcia”. Articolul de opinie remarcă faptul că marile orașe ale Turciei au votat împotriva puterilor sporite cerute de Erdogan.

BBC notează că turcii au ieșit în stradă după ce s-au anunțat rezultatele referendumului. Unii au ieșit să sărbătorească, alții să protesteze. BBC notează că opoziția din Turcia contestă victoria lui Erdogan și reclamă fraude.

The New York Times îl citează pe Yasar Yakis, fost ministru de externe turc, care a amintit faptul că Erdogan a comparat la un moment dat democrația cu un tramvai din care poți coborî atunci când ajungi la destinație. „Astăzi, Erdogan nu se mai află în acel tramvai”, a spus Yakis.

The Washington Post a realizat o analiză în care încearcă să afle ce urmează în Turcia după acest referendum. Jurnaliștii pornesc de la o declarație a premierului Turciei, Binali Yildirim: „Nu există pierzători în acest referendum, doar învingători: Turcia și poporul turc”.

„Marea divizare” au scris jurnaliștii pe fotografia de deschidere a articolului care îl arată pe Erdogan în oglindă.