Canalul de Telegram de opoziție Nexta din Belarus a anunțat duminică faptul că unul dintre foștii săi colaboratori a fost reținut după aterizarea de urgență la Minsk a avionului civil în care se afla și care se îndrepta spre Vilnius.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reținut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena și avea ca destinație Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe rețelele de socializare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al președinției belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activități teroriste". Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituție media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare față de realegerea în 2020 a președintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forțat să aterizeze la Minsk și arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav și periculos" și a cerut "o anchetă internațională".

Avionul de linie al Ryanair deturnat duminică după-masă de Belarus a decolat de la Minsk cu destinația Lituania, a anunțat pe Twitter comisarul european al transporturilor, Adina Vălean, potrivit AFP.

Ea nu a menționat nimic despre soarta opozantului Roman Protasevici, arestat după aterizarea forțată a aparatului de zbor la Minsk.UE a făcut anterior apel la Belarus să permită plecarea avionului cu toți pasagerii care s-au aflat la bord.