Svetlana Tihanovskaia, contracandidata președintelui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale de duminică din Belarus, s-a dus în Lituania, unde se aflau deja copiii săi,pe fondul confruntărilor violente între protestatari și forțele de ordine.

UPDATE

Într-o înregistrare video postată marți pe social media, Tihanovskaia indică faptul că a primit un ultimatum și a cerut oamenilor să fie ”atenți”. ”Copiii sunt cea mai importantă parte din viața noastră”, mai spune ea. Ea le-a mai cerut oamenilor să nu iasă pe străzi și să respecte legea.

Maria Kolesnikova, o aliată a opozantei lui Lukașenko, consideră că înregistrarea a fost făcută ”sub presiunea forțelor de securitate”.

Luni, Svetlana Tihanovskaia a stat circa trei ore în sediul Comisiei Electorale Centrale, după care a dispărut fără a anunța pe nimeni.

+++

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a anunțat marți, pe Twitter, că Svetlana Tihanovskaia este în siguranță în Lituania.

Anunțul i-a liniștit pe cei din echipa ei, care luni nu știau unde se află și nu au reușit să o contacteze telefonic, după ce Tihanovskaia a plecat de la Comisia Electorală Centrală.

Actualul președinte a obținut al șașelea mandat, cu 80% din voturi, dar numeroși cetățeni au ieșit pe străzi la Minsk și în alte orașe pentru a protesta față de modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale de duminică. Svetlana Tihanovskaia a revendicat și ea victoria, spunându-le jurnaliștilor că "autoritățile trebuie să se gândească la metode pașnice de a preda puterea. Bineînțeles că nu recunoaștem rezultatele", notează Deutsche Welle.

Protestele au continuat luni seara, cel puțin o persoană pierzându-și viața. Opoziția îl acuză pe Lukașenko de fraudarea voturilor. Poliția a folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc pentru a-i dispersa pe protestatarii din Minsk. Aceștia au construit baricade și au ripostat cu pietre și cocktail-uri Molotov. Potrivit presei locale, violențe au avut loc și în alte orașe.

Demonstrațiile organizate de Svetlana Tihanovskaia în campania electorală au fost cele mai importante organizate de opoziție în Belarus, de la dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991. Fostă profesoară de engleză, ea a ezitat să participe la scrutinul de duminică, după ce a primit amenințări anonime privind răpirea copiilor săi. Tihanovskaia i-a trimis pe copii în Lituania în perioada campaniei electorale. 

Uniunea Europeană ar trebui să-și revizuiască decizia de a ridica sancțiunile impuse Belarus, ”în lumina evenimentelor din ultimele săptămâni și zile”, a precizat șeful diplomației germane, Heiko Maas. Miniștrii de externe din UE au decis în 2016 ridicarea sancțiunilor, evocând progrese privind statul de drept în Belarus.