Opoziția de la Minsk cere UE să nu recunoască rezultatul alegerilor/Breton: Belarus nu e în Europa

Liderii europeni discută miercuri într-o reuniune extraordinară despre criza politică de la Minsk. Lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia vrea ca UE să nu recunoască rezultatele prezidențialelor. Comisarul Breton susține că Belarus nu e în Europa.
Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale, pe care actualul președinte le-ar fi câștigat cu 80%, a cerut miercuri Uniunii Europene să nu recunoască rezultatul scrutinului care a declanșat protestele zilnice din Belarus.
Apelul a venit în contextul video-conferinței extraordinare a Consiliului European organizată astăzi pentru a discuta situația din Belarus și posibilitatea întăririi sancțiunilor împotriva unor oficiali de la Minsk, relatează Deutsche Welle.
Într-un mesaj video, ea le-a cerut liderilor europeni să nu recunoască ”aceste alegeri frauduloase". Opoziția îl acuză pe președintele Aleksandr Lukașenko - aflat la putere din 1994 - că a fraudat alegerile din 9 august, pentru a obține cel de-al șaselea mandat.
Protestatarii îi cer să se retragă și solicită noi alegeri.
”Alegerile din 9 august nu au fost nici corecte, nici transparente. Rezultatele au fost falsificate. Lukașenko și-a pierdut legitimitatea în ochii națiunii noastre și ai lumii”, a spus Tihanovskaia în mesajul video înregistrat în engleză.
Avertismentul lui Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat puteri străine că folosesc protestele pentru a interveni în Belarus, transmit agențiile TASS și Interfax. El a spus că nu e nevoie de nicio mediere externă, după ce Franța, Germania și președintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut apel la Moscova pentru a a promova dialogul în vederea unei soluționări pașnice a crizei de la Minsk.
Și Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că finanțează ”în mod fățiș” protestele opoziției și i-a sfătuit pe liderii Uniunii Europene, să se ocupe de problemele lor, precum ”vestele galbene” din Franța, revoltele din SUA sau protestele împotriva măsurilor de izolare anti-coronavirus din Germania și din alte țări europene.
Comitetul de Stat pentru Frontiere a anunțat că a interzis în ultimele 24 de ore intrarea în țară a 17 jurnaliști străini care nu aveau acreditări pentru a-și exercita activitatea pe teritoriul Belarus.
Gafa lui Breton
”Este clar că (rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus) nu este în conformitate cu dorința poporului, a existat o violență inacceptabilă, iar statul de drept nu este respectat. Sancțiunile au fost deja luate și, fără îndoială, vor fi consolidate în această după-amiază", la reuniunea liderilor UE, a declarat pentru Europa 1 comisarul francez Thierry Breton.
”Belarus nu este Europa, este la granița Europei, între Europa și Rusia, iar situația nu este comparabilă cu Ucraina sau Georgia. Belarus este într-adevăr puternic conectat cu Rusia, iar majoritatea populației este favorabilă legăturilor strânse cu Rusia ”, a mai spus Breton, potrivit Reuters.
Comentarii