Opoziția din Venezuela spune că victoria sa este ireversibilă, protestele devin violente

Liderul opoziției din Venezuela, Maria Corina Machado, a declarat luni că opoziția are 73,2% din numărul de voturi de la alegerile de duminică. Autoritatea electorală națională l-a proclamat pe actualul președinte Nicolás Maduro câștigător.
Sondaje independente consideră acest rezultat drept neplauzibil, iar liderii opoziției și observatorii străini au îndemnat autoritățile electorale să dea acces la buletinele de vot.
Numărătoarea paralelă a opoziției a dat un total de 2,75 milioane de voturi pentru Maduro și 6,27 milioane pentru rivalul său, fostul diplomat Edmundo Gonzalez, a spus lidera opoziției din Venezuela, Maria Corina Machado, relatează Reuters, preluată de Euractiv.com.
Cifrele sunt net diferite de cele 5,15 milioane de voturi pe care autoritatea electorală a declarat că le-a câștigat Maduro, comparativ cu 4,45 milioane pentru Gonzalez.
Observatorii desemnați să observe numărătoarea voturilor au dreptul la o copie a fiecărui buletin de vot, dar opoziția a spus că peste noapte unii observatori nu au mai putut să urmărească numărătoarea și că, în unele secții, buletinele de vot nu au fost tipărite.
Opoziția a avertizat de mult timp în legătură cu corectitudinea votului, spunând că deciziile oficialilor și arestările în rândul opoziției au fost menite să creeze obstacole.
Autoritatea electorală a declarat imediat după miezul nopții că Maduro a câștigat 51% din voturi. Mai târziu l-a proclamat președinte pe Maduro pentru un al treilea mandat, adăugând că a câștigat „majoritatea voturilor valabile”.
Guvernele din Washington și din alte țări au pus la îndoială rezultatele și au cerut o totalizare completă a voturilor.
Sondajele independente au indicat un sprijin de 65% pentru Gonzalez și între 14% și 31% sprijin pentru Maduro.
Cel puțin două persoane au fost ucise în protestele care au cuprins toată țara.
Protestatarii s-au adunat luni în mai multe orașe din Venezuela, inclusiv lângă palatul prezidențial din Caracas.
Gonzalez a avertizat în mod repetat împotriva vărsării de sânge.
Maduro, a cărui realegere în 2018 a fost considerată frauduloasă de către Statele Unite și alte țări, a declarat la televiziunea de stat că agitatorii plătiți au atacat birourile electorale.
„Știm cum să gestionăm această situație și cum să-i învingem pe cei violenți”, a spus Maduro.
Jorge Rodriguez, un parlamentar al partidului de guvernământ și director de campanie al lui Maduro, a cerut susținătorilor să mărșăluiască marți în sprijinul guvernului.
Ministrul Apărării, Vladimir Padrino, a avertizat să nu se permită repetarea „situațiilor teribile din 2014, 2017 și 2019”. Protestatarii antiguvernamentali au ieșit în stradă și în acești ani și mai multe sute au fost uciși.
Machado a cerut armatei țării să susțină rezultatele votului. Forțele armate îl sprijină pe Maduro și nu există semne că și-ar schimba poziția.
De asemenea, Machado a cerut susținătorilor să se adune marți în fața birourilor Națiunilor Unite din Caracas.
Protestele devin violente
Protestatarii s-au adunat în mai multe orașe din Venezuela, Observatorul Conflictului din Venezuela afirmând că a înregistrat 187 de proteste în 20 de state.
„Ne-am săturat, vrem libertate”, a spus un șofer, Fernando Mejia, în vârstă de 41 de ani, în timp ce defila în Maracay.
Protestele de stradă au urmat demonstrațiilor anterioare „cacerolazo” – un protest tradițional latino-american în care oamenii lovesc oale și tigăi – în toată țara.
În cartierul El Valle din Caracas și în orașul Maracay, poliția a lansat gaze lacrimogene.
În Coro, capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie care îl înfățișa pe regretatul președinte Hugo Chavez, mentorul lui Maduro.
Un consilier al opoziției a declarat pe rețelele sociale că forțele de securitate au avut două încercări eșuate de a intra în Ambasada Argentinei din Caracas, unde el și alți cinci locuiesc din martie, după ce au fost emise mandate de arestare.
Mulți alegători venezueleni sunt disperați de idea că Maduro va avea încă un mandat de șase ani, în condițiile unui colaps economic, migrarea a aproximativ o treime din populație și sancțiunile impuse de Statele Unite și alte state, care au paralizat o industrie petrolieră aflată deja în dificultate.
„Maduro mi-a spulberat cel mai mare vis, să-mi revăd singura fiică, care a plecat în Argentina în urmă cu trei ani”, a spus pensionara Dalia Romero, în vârstă de 59 de ani, la Maracaibo. „Am rămas aici singură cu cancer la sân, iar ea lucrează acolo pentru a-mi putea trimite bani pentru tratament”.
„Acum știu că voi muri singură fără să o văd din nou”, a spus ea printre lacrimi.
Reacția internațională
Reacția internaționalăCentrul Carter, organizație nonprofit din SUA, care a trimis observatori pentru vot, a cerut autorității electorale să publice imediat rezultatele de la secțiile de votare.
Oficialii administrației Biden au acuzat guvernul de „manipulare electorală”. Nu au anunțat noi măsuri punitive, dar au lăsat deschisă ușa unor sancțiuni suplimentare.
Brazilia și Uniunea Europeană au cerut transparență în ceea ce privește datele sondajelor.
Obligațiunile Venezuelei și cele ale companiei petroliere de stat PDVSA au căzut luni și mai mult.
Procurorul general al Venezuelei Tarek Saab a declarat că rezultatele au fost amânate de un atac asupra sistemului electoral lansat din Macedonia de Nord. El nu a oferit nicio dovadă.
de AT 01 Aug 2024 15:18