Cel mai mare grup sindical din Israel a lansat luni o grevă, alăturându-se mișcării de protest în creștere contra planului lui Benjamin Netanyahu de a revizui sistemul judiciar – un plan care se confruntă cu o opoziție fără precedent.

Greva grupului sindical Histadrut, care reprezintă aproape 800.000 de angajați din sănătate, tranzit și servicii bancare, dar și alte domenii, ar putea paraliza mari părți ale economiei israeliene, care se află deja pe un teren instabil, crescând presiunea asupra lui Netanyahu de a suspenda revizuirea legilor privind atribuțiile Curții Supreme, relatează Associated Press.

Plecările și sosirile pe Ben Gurion, principalul aeroport internațional al țării, au fost blocate în semn de protest, afectând mii de călători.

Greva de astăzi vine după ce zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în toată țară, într-un protest spontan de furie față de decizia lui Netanyahu de a-l demite pe ministrul apărării, după ce acesta a cerut suspendarea reformei judiciare ce a declanșat protestele care nu contenesc de la începutul anului.

În semn de protest față de demiterea ministrului apărării, Consulul general al Israelului la New York a anunțat duminică că demisionează: "Nu mai pot continua să reprezint acest guvern".

Scandând "țara este în flăcări", protestatarii au aprins focuri pe autostrada principală din Tel Aviv, blocând acest drum, dar și altele în toată țara timp de ore întregi. Mii de protestatari s-au adunat luni în fața Knesset-ului, într-o tentativă de a mări presiunea asupra guvernului.

Revizuirea propusă de Netanyahu, care este judecat pentru corupție, și de aliații săi din cel mai de dreapta guvern al Israelului, a aruncat țara într-una dintre cele mai grave crize interne. Inițiativa adeclanșat o mișcare de protest susținută, care s-a răspândit în aproape toate sectoarele societății, inclusiv în armata. Rezerviștii au ieșit din ce în ce mai mult în public pentru a spune că nu vor servi o țară care se îndreaptă spre autocrație.

Tulburările au divizat și mai mult Israelul. Protestatarii spun că luptă pentru sufletul națiunii, văzând revizuirea ca o provocare directă la adresa idealurilor democratice ale Israelului. Guvernul i-a etichetat drept anarhiști pe protestatari, acuzându-i că doresc să răstoarne o conducere aleasă democratic.

Criza scoate în evidență compromisurile pe care Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, e dispus să le facă pentru a-și menține puterea, chiar dacă se luptă cu acuzații de corupție. Demiterea ministrului apărării într-o perioadă de amenințări sporite la adresa securității în Cisiordania și în alte părți a părut a fi ultima picătură pentru mulți, determinând un nou val de opozanți.

"Unde îl ducem iubitul nostru Israel? Spre abis[, a spus Arnon Bar-David, șeful grupului sindical Histadrut: "Astăzi oprim coborârea tuturor către abis".

Președintele Israelului, Isaac Herzog, l-a îndemnat din nou pe Netanyahu să oprească imediat revizuirea, cerând guvernului să lase deoparte considerentele politice de dragul națiunii.

"Întreaga națiune este cuprinsă de o îngrijorare profundă. Securitatea, economia, societatea noastră – toate sunt amenințate”, a spus el. "Trezeste-te acum!"

"Nu am fost niciodată mai aproape de a ne destrăma. Securitatea noastră națională este în pericol, economia noastră se prăbușește, relațiile noastre externe sunt la cel mai scăzut punct de până acum, nu știm ce să le spunem copiilor noștri despre viitorul lor în această țară," a spus liderul opoziției Yair Lapid: "Am fost luați ostatici de o grămadă de extremiști fără frâne și fără granițe".

Nu e clar dacă loviturile îl vor determina pe Netanyahu să oprească revizuirea sistemului judiciar. Universitățile din toată țara au spus că își închid porțile "până la noi ordine". Presa israeliană a raportat că un avocat care îl reprezintă pe Netanyahu în procesul său pentru corupție a amenințat că va renunța dacă revizuirea nu este oprită.

Evoluțiile sunt urmărite la Washington, un aliat foarte apropiat al Israelului, dar neliniștit în legătură cu intențiile lui Netanyahu și cu elementele de extremă dreaptă din guvernului său. Purtătoarea de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că Statele Unite sunt "profund îngrijorate" de evoluțiile din Israel, "care subliniază și mai mult nevoia urgentă de compromis".

"Valorile democratice au fost întotdeauna și trebuie să rămână un semn distinctiv al relației dintre SUA și Israel", a spus Watson într-un comunicat.

Netanyahu și-a petrecut noaptea în consultări și urma să se adreseze națiunii, dar și-a amânat discursul. Unii membri ai partidului Likud al lui Netanyahu au spus că l-ar sprijini pe prim-ministru dacă acesta va asculta apelurile de a opri revizuirea, dar arhitectul acesteia, ministrul justiției Yariv Levin, un membru popular al partidului, a spus că va demisiona.

Aliații duri ai lui Netanyahu l-au presat să continue. "Nu trebuie să oprim reforma sistemului judiciar și nu trebuie să cedăm anarhiei”, a spus ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir.

Demiterea de către Netanyahu a ministrului apărării Yoav Gallant a părut să semnaleze că prim-ministrul și aliații săi vor continua cu planul de revizuire. Gallant a fost primul membru de rang înalt al partidului de guvernământ Likud care a vorbit împotriva acestuia, spunând că diviziunile profunde amenință să slăbească armata.

Guvernul lui Netanyahu s-a angajat să continue cu un vot parlamentar săptămâna aceasta asupra piesei centrale a revizuirii - o lege care ar da coaliției de guvernare ultimul cuvânt asupra tuturor numirilor din sistemul judiciar. 

Guvernul încearcă, de asemenea, să adopte legi care să acorde Knesset-ului autoritatea de a anula deciziile Curții Supreme și de a limita controlul judiciar al legilor.

Netanyahu și aliații săi spun că planul va restabili un echilibru între ramurile judecătorești și executive și va controla ceea ce ei consideră o instanță intervenționistă cu simpatii liberale.

Criticii spun că legile vor elimina sistemul de check&balances și vor concentra puterea în mâinile coaliției de guvernare. Ei mai spun că Netanyahu are un conflict de interese din cauza procesului său pentru corupție.

Netanyahu se confruntă cu acuzații de fraudă, încălcare a încrederii și acceptare de mită în trei dosare separate care implică oameni de afaceri și moguli puternici din mass-media. El neagă faptele și respinge acuzațiile, conform cărora revizuirea juridică este menită să-i asigure o scăpare de acuzații.

Netanyahu a revenit la putere la sfârșitul anului trecut, după o criză politică prelungită care i-adus pe israelieni la urne de cinci ori în mai puțin de patru ani.