Principalul partid de opoziție din Coreea de Sud a triumfat la alegerile parlamentare de miercuri, rezultatele aproape finale indicând că și-a mărit majoritatea, o lovitură pentru președintele conservor Yoon Suk Yeol, scrie Le Temps.

Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Lee Jae-myung – grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuțitul – și aliații săi au câștigat până la 197 de locuri din 300, potrivit sondajelor de la ieșirea de la urne, față de 156 în legislatura trecută.

Partidul Puterea Poporului (PPP) al lui Yoon Suk Yeol și un partid aliat este de așteptat să obțină între 85 și 99 de locuri, în loc de 114. Toate partidele de opoziție combinate ar fi putut chiar obține o "super-majoritate" de 200 de locuri din 300, suficient pentru ca să contracareze vetoul președintelui Yoon sau chiar să-l înlăture.

Unul dintre aceste partide este Rebuild Korea, fondat în urmă cu câteva săptămâni de fostul ministru al justiției Cho Kuk, vizat de acuzații de corupție pe care acesta le neagă și care, potrivit sondajelor, ar fi obținut între 12 și 14 mandate. 

"Poporul a câștigat" 

"Poporul a  câștigat, dorința de a-l judeca pe Yoon Suk Yeol este foarte clară", a spus Cho Kuk după vot, a informat presa locală. Aceste sondaje au fost efectuate de cele trei principale canale de televiziune sud-coreene în rândul a aproximativ 360.000 de alegători din întreaga țară. Aceste rezultate prezic un sfârșit de mandat complicat pentru președintele Yoon, ales la limită în 2022 în fața lui Lee Jae-myung, și pe care lipsa majorității parlamentare l-a împiedicat să-și pună în aplicare programul de dreapta.

De la venirea la putere, Yoon Suk Yeol a dus o politică de fermitate față de Coreea de Nord întărind în același timp alianța țării sale cu Statele Unite și apropiindu-se de Japonia, fostă putere colonială cu care disputele istorice sunt numeroase. Dar, potrivit analiștilor, el a dezamăgit în ceea ce privește economia, lupta împotriva inflației și reducerea inegalităților. De la începutul președinției sale, cota de popularitate al lui Yoon Suk Yeol nu a crescut niciodată, rămânând adesea în jur de 30%.

Lee Jae-myung, blocat într-o serie de anchete de corupție pe care le consideră motivate de considerente politice, își poate savura acum revanșa, obținută la finalul unei campanii electorale ultrapolarizate și pline de ură.

Rezultatul alegerilor îl pune într-o poziție bună pentru a-și încerca din nou norocul la alegerile prezidențiale din 2027, așa cum toată lumea crede că intenționează să facă. În ajunul alegerilor, el a cerut "să se voteze pentru a împiedica forța politică ce a trădat poporul să obțină o majoritate parlamentară".

La Adunarea Națională de la Seul, unde parlamentarii și alți oficiali s-au adunat miercuri seară pentru a urmări rezultatele, starea de spirit a fost sumbră în rândurile PPP, în timp ce strigăte de bucurie și aplauze au răsunat de partea democraților.

Totuși, demografia a lucrat în favoarea lui Yoon Suk Yeol, alegătorii în vârstă de peste șaizeci de ani, considerați mai conservatori, fiind mai numeroși decât cei de douăzeci sau treizeci de ani. Aceștia din urmă se declară în mare măsură descurajați de o clasă politică dominată de bărbați în vârstă care le ignoră îngrijorările, cum ar fi costul locuinței sau precaritatea locului de muncă.

Mulți cred că acest eșec a fost evidențiat în mod flagrant în timpul tragicei busculade de Halloween de la Seul din octombrie 2022, care a făcut peste 150 de morți, în principal tineri. Tragedia a fost pusă pe seama unei cascade de neglijențe din partea autorităților.

"Închisoare" și "pedepsire" 

"Oamenii din jurul meu sunt mult mai puțin interesați de aceste alegeri decât data trecută. Cred că se datorează faptului că se simt destul de dezamăgiți", a remarcat Kim Yong-ho, 24 de ani, proprietarul unei afaceri, în fața unei secții de votare din districtul Gwangjin din Seul.

Și tonul campaniei i-a îndepărtat pe mulți alegători. Dezbaterea politică de fond a fost inexistentă, înlocuită cu apeluri la "arestarea" lui Lee Jae-myung sau "pedepsirea" lui Yoon Suk Yeol, discurs instigator la ură și dezinformare online, despre care experții se tem că ar putea duce la mai multe agresiuni fizice, precum cea suferită de Lee Jae-myung în ianuarie.

"Îmi este foarte rușine de politica și de guvernul țării noastre", spune Kim Do-kyung, 47 de ani, militantă pentru femeile migrante și copiii lor.Primele rezultate oficiale sunt așteptate miercuri mai târziu.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA