Uciderea în plină zi a unui politician rus în fața unui hotel din Ucraina de săptămâna trecută, urcă numărul rușilor cu funcții înalte care au murit în ultimele cinci luni, de la alegerile prezidențiale din SUA în 8 noiembrie până în prezent, la opt.

Printre recentele decese se numără cele a cinci diplomați ruși. Unele dintre decese au părut, însă, că sunt naturale și guvernele au exclus posibilitatea asasinatului, comentează CNN.

În unele cazuri, însă, rămân întrebări. Asta fie pentru că faptele s-au schimbat în timp, fie pentru că detaliile sunt greu de gasit, sau pentru că decese sunt încă în curs de investigare.

Autoproclamații teoreticieni ai conspirației au umplut vidul de informații cu speculații potrivit cărora decesele au fost într-un fel legate de interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016. Nu există, însă, deocamdată, dovezi clare pentru a face o astfel de conexiune, precizează CNN.

O trecere în revistă a celor opt decese. Și încă o întâmplare aproape fatală

Un politician rus care a fugit în Ucraina a fost împușcat mortal


Denis Voronenkov, 45 de ani, a fost împușcat mortal, joia trecută, în fața unui hotel din Kiev. Voronenkov și soția sa, au vorbit împotriva lui Putin după ce au părăsit Rusia pentru Ucraina în luna octombrie.

Voronenkov a ajutat, de asemenea, Ucraina în lupta continuă împotriva influenței rusești, fiind chiar martor într-un proces trădare împotriva fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a fost perceput ca un politician marioneta pentru președintele rus, Vladimir Putin.

Presedintele Ucrainei a numit împușcarea lui Voronenkov ca fiind un „act terorist de stat rus". Autoritățile ruse au negat acuzațiile.

Ambasadorul rus la ONU a murit subit

Vitaly Churkin, 64 de ani, ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, a murit la 20 februarie în urma unui aparent atac de cord. El se afla „în biroul său îndeplinindu-și atribuțiile" când a murit, potrivit unei declarații emise de misiunea rusă de la ONU.

Ambasadorul rus în India moare după o boală scurtă

Alexander Kadakin, 67 de ani, ambasadorul rus în India, a murit la 26 ianuarie.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse din New Delhi, a declarat că Kadakin a murit după o boală scurtă și că nu a fost nimic „special sau extraordinar" cu privire la circumstanțele care au condus la moartea sa.

Kadakin a lucrat în India din 2009. Prim-ministrul indian, Narendra Modi, l-a descris ca fiind „un mare prieten al Indiei", care a lucrat din greu pentru a consolida relațiile dintre cele două țări.

Un diplomat rus a fost găsit mort în Atena

Andrey Malanin, un diplomat senior la ambasada rusă din Grecia, a fost găsit mort la începutul lunii ianuarie. Malanin, 54 de ani, a fost șeful secției consulare a Ambasadei ruse din Atena.

Surse din poliție au declarat pentru CNN că, îngrijorați, colegii au chemat autoritățile după Malanin nu s-a prezentat la locul de muncă timp de câteva zile. Poliția a intrat în apartamentul său pe 9 ianuarie și l-a găsit mort pe podeaua din dormitorul său.

Rapoartele inițiale ale poliției din Grecia au sugerat că Malanin a murit subit din cauze naturale. Doi oficiali ai poliției elene au declarat că nu există suspiciuni de crimă. O investigație rămâne în curs de desfășurare.

Fost oficial de Informații a fost găsit mort în mașina lui

Oleg Erovinkin, care a avut legături strânse cu serviciile secrete ruse, a fost găsit mort, la 26 decembrie, în mașina lui, pe străzile din Moscova. Agențiile de știri ruse au raportat că avea 61 de ani. Agențiile guvernamentale ruse nu au făcut publică cauza oficială a morții.

Erovinkin a fost general în cadrul agenției de aplicare a legii și a serviciilor secrete din Rusia, cunoscut sub numele FSB. De asemenea, el a servit ca șef de cabinet a lui Igor Sechin, președintele gigantul petrolier de stat Rosneft. Sechin are de o relație strânsă cu Putin, care datează din anii 1990.

Din cauza trecutului lui Erovinkin, teoreticienii conspirației și observatorii Rusiei au speculat că ar fi putut fi o sursă de informații în dosarul de 35 de pagini care detaliază presupusele legături dintre campania lui Trump pentru prezidențiale și Rusia. Nu există dovezi ca să susțină aceste afirmații.

Diplomat împușcat mortal în spate

Ambasadorul rus în Turcia, Andrey Karlov, 62 de ani, a fost asasinat la Ankara la 20 decembrie. Acesta a fost împușcat de la mică distanță de fost polițist turc în timp ce vorbea la o expoziție de artă. Criminalul a strigat „nu uitați Siria" în timpul asasinatului.

Cazul lui Karlov este, totuși, o excepție pentru că Rusia a reacționat și nu a încercat să-l ascundă ca pe restul morților: nu doar că întâmplarea a fost mediatizată, discutată și analizată, dar a fost calificată drept atac terorist, iar comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis și un dosar penal cu privire la asasinarea ambasadorului rus.

Diplomat rus împușcat mortal la Moscova

Însă, în aceeași zi în care Andrei Karlov a fost ucis, Petr Polshikov, 56 de ani, un diplomat rus senior, a fost împușcat mortal în casa sa din Moscova, potrivit ziarului din Moscova Moskovskij Komsomolets. Ziarul a scris că soția lui Polshikov l-a găsit în dormitorul lor, cu o perna peste cap. Poliția i-a găsit lui Polshikov o rană la cap.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus a declarat că moartea lui Polshikov a fost probabil un accident și nu a avut nimic de-a face cu îndatoririle sale oficiale de stat, potrivit agenției ruse de știri REN-TV.

Un oficial rus în New York moare în ziua alegerilor

În dimineața zilei alegerilor din Statele Unite, 8 noiembrie, la aproximativ o oră după ce primele secții de vot au fost deschise la New York, poliția a primit un apel la 911 despre un om inconștient în interiorul consulatului rus. Când au ajuns, l-au găsit pe Sergei Krivov, 63 de ani. Medicii de pe ambulanță l-au declarat mort la locul faptei.

Krivov, care s-a născut în Rusia, a servit la Consulat în calitate de comandant pe probleme de securitate, potrivit știrilor din Rusia.

Funcționarii consulari ruși a spus, prima dată, că acesta a căzut de pe acoperiș. Apoi, au spus că a murit de un atac de cord.

Raportul inițial depus de poliție în ziua incidentului a arătat că Krivov a fost găsit „cu un traumatism necunoscut la cap", potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Poliție din New York.

Cu toate acestea, după efectuarea autopsiei și finalizarea anchetei, examinatorul de la New York City Medical a decis că Krivov a murit în urma unei hemoragii în zona pieptului, probabil din cauza unei tumori. Surse din poliție au declarat că nu au existat suspiciuni de crimă și că Krivov s-a aflat într-o stare precară de sănătate.

Un avocat rus pentru informatori, aproape ucis

La începutul săptămânii trecute, un avocat rus privat pe o cruciada anticorupție a căzut de la etajul patru al apartamentului său din Moscova.

Nikolai Gorokhov, 53 de ani, a fost aproape de moarte, și a rămas cu „leziuni severe la cap". El este în continuare în unitatea de terapie intensivă a spitalului, conform prietenului său, investitorul Bill Browder.

Gorokhov l-a reprezentat pe Sergei Magnitsky, un coleg avocat rus care a expus cea mai mare fraudă fiscală făcută vreodată în Rusia - care a fost închis și bătut până la moarte într-un centru de detenție din Moscova. Gorokhov a continuat lupta clientului său.