Acționând coordonat sau nu, majoritatea liderilor politici din Uniunea Europeană s-au abținut să-l felicite, cel puțin public, pe Viktor Orban pentru victoria sa în alegerile legislative din Ungaria.

Conform relatărilor făcute de partenerii din rețeaua EURACTIV, majoritatea guvernelor au rămas tăcute, grupul de la Vișegradul a adoptat o abordare mai prudentă, ba chiar au fost și voci care și-au exprimat dezamăgirea privind realegerea lui Orban. După cum era de așteptat, partidele populiste de extremă dreapta s-au grăbit să-l felicite pe liderul maghiar.

EURACTIV a contactat reprezentanța permanentă a Ungariei la Bruxelles și a întrebat ce lideri ai UE l-au felicitat pe Orbán chiar și în privat, dar nu primit niciun răspuns. În timp ce Orbán și-a sărbătorit victoria postând pe Facebook o fotografie în care vorbește cu Donald Trump la telefon, Europa așteaptă următoarea mișcare politică a liderului maghiar în UE.

După alegerile din Germania, în Europa s-a observat o orientare progresivă care promitea o integrare mai profundă în UE. Dar rezultatele alegerilor din Ungaria transmit către Bruxelles semnalul că unele dintre aceste planuri ar putea fi premature.

Din Paris, palatul Élysée a confirmat pentru EURACTIV France că nici președintele Emmanuel Macron, nici guvernul francez nu l-au felicitat pe Orbán pentru victoria sa. Singura reacție a venit din partea liderei extremei drepte Marine Le Pen, care a scris pe Twitter: „Când poporul votează, poporul câștigă!”.

În Austria, doar partidul populist de dreapta FPÖ l-a felicitat pe Orbán (prin vocea lui Herbert Kickl). Social-democrații și-au exprimat dezamăgirea, partidul liberal Neos „spera la o schimbare de curs”, în timp ce partidul conservator de guvernământ (ÖVP) nu a comentat.

Și de la Berlin felicitările au venit din partea formațiunii de extremă dreapta AfD, de la adjunctul liderului grupului din Bundestag, Norbert Kleinwaechter.

La Haga, doar partidul naționalist PVV a salutat realegerea lui Orbán. În noiembrie anul trecut, liderul său, Geert Wilders, spunea: „Dacă am avea și noi un prim-ministru ca Orbán”.

Nici la Londra nu a fost vreun partid politic care să-l felicite pe Orbán, iar singura declarație a venit din partea purtătorului de cuvânt al premierului Boris Johnson, care a spus că Regatul Unit va continua să aibă o relație „solidă” cu Ungaria.

Din rândul formațiunilor politice din Finlanda, nici măcar Partidul Finlandezilor de extremă dreapta nu l-a felicitat pe Viktor Orban.

În sudul Europei, niciun guvern, progresist sau conservator, nu l-a felicitat pe Orbán, dar partidele de extremă dreapta i-au salutat victoria.

Din Spania, Vox, a treia forță din parlamentul spaniol, l-a felicitat pe liderul ungar și a spus că victoria Fidesz este un „semn al viitorului” pentru Europa. La Roma, lidera Fratelli d'Italia Giorgia Meloni a cerut Bruxelles-ului să respecte voința maghiarilor.

„De ani de zile, l-au atacat pentru politicile sale de apărare a frontierelor și a familiei, dar nimeni nu i-a mulțumit în ultimele săptămâni pentru că a acceptat sute de mii de refugiați ucraineni. Ungaria este membră a NATO și a UE și își îndeplinește celelalte angajamente. Este în interesul Europei să-i reimplice pe maghiari pentru cauza comună și să închidă spațiile pentru ingerința Rusiei și Chinei, dar pentru a face acest lucru, Bruxelles-ul trebuie mai întâi să le respecte voința”, a declarat Meloni, potrivit ANSA.

Și rivalul populist al lui Meloni, Matteo Salvini, de la Liga Nordului, a postat pe rețelele de socializare: „Împreună câștigăm, chiar și fără miliardele lui Soros”.

O sursă din guvernul de la Atena a declarat pentru EURACTIV Grecia că guvernul format de conservatorii de la Noua Democrație nu l-a felicitat pe Orbàn. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avut în trecut conflicte cu Orbán la summiturile PPE, în special în probleme de migrație și ca urmare a refuzului liderului maghiar de a găzdui refugiați.

Mitsotakis a fost, de asemenea, și unul dintre semnatarii unei scrisori prin care partide din PPE cereau expulzarea Fidesz din grupul popular.

În Portugalia, nici președintele, nici guvernul nu l-au felicitat pe Orbán pentru victoria sa, iar singura reacție a venit din partea lui André Ventura, liderul partidului de extremă dreapta Chega, pe Twitter: „Felicitări poporului maghiar și prim-ministrului Orbán. Ați obținut o victorie răsunătoare în ciuda tuturor eforturilor de boicot ale forțelor birocratice și globaliste de la Bruxelles. Sper să ne putem întâlni în curând la Lisabona sau Budapesta!”.

La Vilnius, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a fost deschis, afirmând că încrederea în Ungaria este scăzută, notând în special chestiunile de apărare.

Țările din grupul de la Vișegrad au fost mai atente în declarații, deși este cunoscut că, după ce Rusia a invadat Ucraina, poziția Budapestei față de Moscova a iritat celelalte guverne din V4.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki s-a distanțat de poziția lui Orbán față de Ucraina (și de discursul său de duminică, în care Orbán l-a numit pe Zelenski printre adversarii săi). Până la momentul publicării acestui articol, Morawiecki nu l-a felicitat încă public pe Orban pentru succesul său electoral.

Într-o conferință de presă susținută luni (4 aprilie), când Morawiecki a fost întrebat despre continuarea cooperării cu autoritățile ungare pe scena internațională, el a evitat întrebarea spunând că este un „vot democratic care trebuie respectat”. El a atacat apoi Germania și Franța pe tema unui răspuns mai dur la situația din Ucraina.

„Oricine citește stenogramele [summiturilor UE] va ști foarte bine că Germania este principala frână în calea sancțiunilor mai puternice. Premierul Orbán nu a oprit sancțiunile și, de fapt, principalele frâne sunt țările mari, cele care se tem pentru afacerile lor. Cei care se tem de consecințe. Poate că le este frică de altceva?”.

Din Bratislava, premierul slovac Eduard Heger l-a felicitat pe Orbán printr-un mesaj text, însă nu sunt informații despre conținutul mesajului.

Deputatul slovac Gyorgyi Gyimesi, membru al partidului lui Heger și un vechi susținător al lui Orbán, l-a felicitat duminică seară. În afară de acestea, nu au existat reacții notabile din partea partidelor din coaliție, în timp ce președinta Zuzana Čaputova nu a avut nicio reacție publică.

În schimb, opoziția a adoptat o poziție diferită, în special doi foști prim-miniștri, Peter Pellegrini și Robert Fico, care l-au felicitat pe Orbán și au spus că linia sa de gândire național-conservatoare are, evident, sprijin în rândul populației. 

La Praga, Verzii și-au exprimat dezamăgirea, în timp ce președintele camerei inferioare a Parlamentului, Markéta Pekarová Adamová (președintele TOP 09, parte a coaliției guvernamentale) a scris pe Twitter: „Ungaria și-a ales viitorul în următorii ani. Acest lucru trebuie respectat., dar trebuie ținut cont de faptul că un număr semnificativ de maghiari au dorit să aleagă o altă cale. Viitorul Republicii Cehe constă într-o alianță cu parteneri care împărtășesc aceleași valori și sunt conștienți de riscurile pe care le prezintă Rusia lui Putin”.

Janez Janša s-a grăbit să-și felicite „prietenul”. Așa cum era de așteptat, premierul sloven a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Orbán: „Felicitări Viktor Orbán pentru a patra victorie consecutivă. E bine să ai prieteni ca vecini”, a scris el pe Twitter.

Și premierul croat Andrej Plenković l-a felicitat pe Orban pentru „victoria convingătoare și pentru cel de-al patrulea mandat de premier”.

Președintele bulgar Rumen Radev l-a felicitat, de asemenea, pe Orbán, menționând cooperarea de lungă durată dintre Bulgaria și Ungaria și relațiile excelente de parteneriat din cadrul UE și NATO. „Cred că acestea vor continua să se dezvolte în viitor și vor contribui la securitatea și înțelegerea în regiune”, a declarat Rumen Radev.

Din România, nici președintele și nici premierul nu au avut reacții cu privire la alegerile din Ungaria, în timp ce UDMR, după cum era de așteptat, a avut reacții de apreciere a rezultatului Fidesz.