Ungaria a trimis UE o notă de plată în valoare de peste 400 de milioane de euro - pentru construcția gardurilor de la granițele sale. Budapesta solicită Bruxellesului o parte din costuri, invocând "solidaritatea europeană".

În scrisoarea transmisă de premierul ungar, Viktor Orban, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se precizează că Uniunea Europeană ar trebui să plătească jumătate din costurile necesare pentru construirea gardurilor de la frontiera de sud a Ungariei, relatează Spiegel Online.

"Dacă vorbim de solidaritatea europeană, atunci trebuie să vorbim și de protejarea frontierelor. Iar solidaritatea trebuie pusă în practică…Prin urmare, Uniunea trebuie să contribuie la costuri”, a declarat, la Budapesta, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Orban.  

În toamna anului 2015, după declanșarea crizei refugiaților, autoritățile de la Budapesta au început construirea unor garduri de protecție la granița cu Serbia și Croația.

Măsura nu a făcut decât să-I determine pe refugiații de pe așa-numita rută balcanică să folosească alte țări pentru a intra în Spațiul Schengen.

Ulterior, ruta balcanică a fost blocată în urma acordului dintre Bruxelles și Ankara.

La mijlocul lunii septembrie 2015, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria ar putea construi un gard și la granița cu România, dacă refugiații vor încerca să intre pe teritoriul ungar, venind din România, potrivit itv.com.

Ulterior, șeful diplomației de la Budapesta a revenit cu detalii, explicând că gardul pe care Ungaria plănuiește să-l construiască la granița cu România va avea o lungime de 70 de kilometri.