Donald Trump vrea să rezolve problema imigrației prin orice mijloace, fie că este vorba de ordine executorii care blochează intrarea musulmanilor în State, fie că este vorba de demiterea celor care se opun lor. Dar jidahiștii sunt de altă părere.

Președintele american Donald Trump l-a demis, luni noaptea, pe procurorul general al Statelor Unite, Sally Yates, după ce aceasta le-a ordonat avocaților din Departamentul de Justiție să nu apere în instanță ordinul executiv al președintelui privind limitarea imigrației.

La sfârșitul săptămânii trecute, Trump a semnat un ordin executiv prin care blochează, temporar, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetățenilor din șapte țări musulmane - Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, chiar dacă au dublă cetățenie - în Statele Unite, suspendă, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaților și oprește pe termen nedeterminat primirea refugiaților sirieni.

Haosul s-a creat imediat. A doua zi după ordinul lui Trump mii de refugiați și rezidenți cu acte în regulă au fost blocați în aeroporturile din Statele Unite și din întreaga lume, unde au început să protesteze. Avocații au făcut muncă voluntară la sfârșitul săptămânii pentru a-i ajuta, iar liderii politici, din Statele Unite și din străinătate, au avut, majoritatea, reacții negative.

Printre aceștia s-a numărat și procurorul general interimar al SUA, Sally Yates, care a cerut echipei de avocați specializați în imigrație de la Departamentul de Justiție, asupra căreia avea control, să atace ordinul executiv semnat de administrația noului președinte american.

"Sunt responsabilă pentru a mă asigura că poziția pe care o luăm în instanță rămâne conformă cu obligația solemnă a acestei instituții de a urmări întotdeauna justiția și a susține ceea ce este corect. În prezent, nu sunt convinsă că apărarea acestui ordin executiv este o acțiune concordantă cu aceste responsabilități și nici nu sunt convinsă că acest ordin executiv este legal", li s-a adresat Sally Yates, printr-o scrisoare, avocaților Departamentului de Justiție.

Avocații guvernamentali au depus, de altfel, chiar din prima zi plângeri federale cu privire la politica de imigrație implementată prin ordin executiv de către Donald Trump.

Casă Albă a considerat, însă, că gestul lui Yates a fost o "trădare", așa că, la mai puțin de trei ore, luni noaptea, președintele american a demis-o pe Sally Yates, amintind că aceasta a fost desemnată de administrația Obama care nu s-a ocupat cum ar fi trebuit de granițele Statelor Unite, în ciuda faptului că tocmai echipa Trump i-a cerut acesteia să rămână pentru a permite o tranziție de putere liniștită în Departamentul de Justiție.

"Yates este o persoană desemnată de administrația Obama, care este slabă cu privire la granițe și extrem de slabă cu privire la imigrația ilegală. Este timpul să devenim serioși cu privire la protejarea națiunii noastre. Nu este extrem dacă ceri o verificare mai dură a indivizilor care vin din șapte locuri periculoase. Este o măsură rezonabilă și necesară pentru a ne proteja țara", a justificat Casa Albă.

De altfel, Donald Trump a reușit, prin gestul său, să reamintească o întâmplare din istoria Statelor Unite. O demitere a unui procuror general american nu s-a mai întâmplat în SUA de la administrația Richard Nixon, când președintele, în plin scandal Watergate, l-a demis pe procurorul general Archibald Cox.

Donald Trump a venit deja și cu o nouă propunere pentru a ocupa conducerea interimară de la Departamentul de Justiție - Dana Boente -, în timp ce propunerea pentru poziția de procuror general al Statelor Unite, un anti-imigraționist conservator, Jeff Sessions, așteaptă în continuare confirmarea Senatului.

Procurorul Dana Boente a anulat, imediat după numire, instrucțiunile date de Sally Yates.

"Le-am dat bărbaților și femeilor din Ministerul de Justiție instrucțiunea de a-și face datoria așa cum am jurat și de a apăra ordinele legale ale președintelui nostru", a precizat Boente.

Între timp, ordinul lui Donald Trump este condamnat în toată lumea.

Cancelarul german Angela Merkel a denunțat restricțiile împotriva imigrației decise de noul președinte american, apreciind că ținta decretului lui Trump o reprezintă musulmanii și subliniind că măsurile adoptate de Statele Unite sunt contrare viziunii sale privind "bazele ajutorului internațional pentru refugiați și ale cooperării internaționale".

"Lupta necesară împotriva terorismului nu justifică în niciun fel generalizarea suspiciunilor împotriva unor persoane în funcție de credința lor, în cazul de față persoane de religie musulmană, sau în funcție de originea lor", a spus Merkel.

Premierul Justin Trudeau le-a transmis refugiaților că sunt bineveniți în Canada, indiferent de religia lor.

"Pentru cei care fug din calea persecuției, terorii și războiului, canadienii vă vor primi, oricare este religia voastră. Diversitatea este puterea noastră #BineativenitînCanada", a scris Trudeau, pe Twitter.

Și președintele Francois Hollande a reacționat. Acesta le-a cerut liderilor europene să rămână uniți și să răspundă la măsurile luate de Donald Trump.

"Atunci când adoptă măsuri protecționiste, care ar putea să destabilizeze economii, nu doar în țările europene, dar în principalele țări ale lumii, noi trebuie să răspundem. Atunci când refuză primirea refugiaților, în timp ce europenii și-au îndeplinit datoria, noi trebuie să răspundem", a spus liderul Franței.

În Statele Unite, procurorul general din Washington Bob Ferguson a lansat o acțiune legală pentru a încerca să blocheze ordinul executiv semnat de administrația Trump, alți procurorii generali din 16 state americane au semnat o declarație de condamnare a interdicției impuse de Donald Trump.

Sally Yates nu este singura pe care Donald Trump a demis-o. Președintele american l-a înlocuit, tot luni, și pe șeful interimar al Agenției pentru imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, care făcea parte tot din administrația Obama.

Conducerea ICE va fi asigurată de Thomas Homan, care "va lucra la aplicarea legilor noastre privind imigrația pe teritoriul SUA, în conformitate cu interesul nostru național", potrivit secretarului Securității Interne, John Kelly.

Ordinul lui Trump nu i-ar fi oprit pe autorii atacurilor teroriste comise în SUA după 9/11, comentează CNN

După atentatele de la 11 septembrie 2001, doisprezece teroriști au comis atacuri jihadiste sângeroase în Statele Unite și au omorât un total de 94 de persoane.

Niciunul dintre ei, însă, nu ar fi fost opriți de "ordinul lui Trump".

Iar asta pentru că, cu toții, sunt cetățeni americani sau rezidenți cu forme legale, niciunul nu a emigrat sau nu a fost născut într-o familie care a emigrat dintr-o țară de pe lista administrației Trump privind interdicția de călătorie, comentează CNN.

Șapte dintre cei 12 teroriști sunt cetățeni născuți în Statele Unite, provin din orașe precum Memphis și Arlington, Virginia, scrie CNN, citat de Agerpres.

Și nici unul dintre autorii atacurilor de la 11 septembrie 2001 nu venea din vreuna dintre cele șapte țări majoritar musulmane vizate de ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

De altfel, din cele aproape 400 de persoane acuzate de diverse acțiuni teroriste după 11 septembrie 2001 în SUA - care variază de la crime la infracțiuni precum trimiterea unor sume mici de bani unei organizații teroriste -, aproape jumătate sunt cetățeni născuți în SUA, iar peste 80% sunt cetățeni americani sau rezidenți permanenți cu forme legale.

Jidahiștii jură noi atacuri

Chiar și susținătorii organizației teroriste Statul Islamic au ironizat decizia lui Donald Trump de a le interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite cetățenilor musulmani, potrivit Reuters.

Aceștia spun că măsura președintelui american nu doar că nu va opri atacurile din Statele Unite, dar va ajuta la recrutarea de noi combatanții.

"Decizia ta nu va face nimic. Atacurile vor veni la tine din interiorul Americii, de la americani născuți în America, cu părinții și bunici americani", a scris un susținător al Statui Islamic pe Telegram, o aplicație de mesagerie criptată.