Oricât de întunecate par a fi perspectivele, războiul din Gaza ar putea restarta procesul de pace
Fiecare avans pașnic din 1967 încoace a fost provocat de un eveniment "seismic" neprevăzut. Acesta ar putea fi unul dintre acestea, apreciază cotidianul britanic The Guardian.
Fiecare avans pașnic din regiune a fost provocat de un eveniment "seismic" neprevăzut. Războiul din 1967 i-a determinat pe palestinieni să-și reducă pretențiile și să accepte un stat alături de Israel, nu în loc de Israel.
Războiul din 1973 a condus la tratatul de pace israeliano-egiptean din 1979.
Prima intifadă palestiniană a culminat cu acordurile de la Oslo din 1993.
A doua intifadă a impulsionat inițiativa arabă de pace din 2002.
Deși este prea devreme pentru a spune cu certitudine, este posibil ca tensiunea actuală să urmărească același model.
Tulburările au spulberat cu siguranță iluzia că problema palestiniană poate fi lăsată de la o parte, că poate fi ignorat sau gestionat conflictul sau că poate fi rezolvat prin forță militară sau prin acte de terorism.
Acestea nu sunt adevăruri noi, dar ar trebui să fie acum la fel de clar ca bună ziua chiar și pentru cei mai împietriți ideologi.
Există o nevoie imperioasă, chiar dacă sângerarea continuă, ca o soluție cuprinzătoare să fie formulată rapid, bazată pe satisfacerea nevoilor și aspirațiilor esențiale minime ale popoarelor palestinian și israelian și atenuarea temerilor lor maxime.
Acestea au fost întotdeauna ingrediente indispensabile.
SUA s-au dovedit a fi inadecvate în a juca rolul de mediator cinstit, dar, împreună cu alte puteri externe, ar putea să-și pună autoritatea în slujba unei inițiative conduse de statele regionale care au încheiat pace cu Israelul, exploatând un potențial beneficiu neintenționat al Acordurilor Abraham – plus Arabia Saudită și Qatar.
O inițiativă de pace arabă revizuită – care în forma sa inițială a propus normalizarea relațiilor cu Israelul în schimbul unui statut palestinian – ar putea constitui un model.
Conflictul poate fi încă rezolvat, dar, dacă șansa nu este valorificată rapid și robust, viitoarele explozii seismice – prevăzute sau neprevăzute – stau la pândă.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
de esop 03 Nov 2023 10:25
de LevDan 03 Nov 2023 10:49
de esop 03 Nov 2023 12:50