OSCE: În Rusia este un climat "de teamă și de intimidare"
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a întocmit un un raport despre intensificarea represiunii în Rusia, cu scopul de a-i face pe opozanții lui Vladimir Putin să tacă sau să fugă, informează La Libre Belgique.
"Represiunea s-a accentuat treptat din 2012 și a atins punctul culminant cu legile adoptate după începerea războiului", potrivit acestui document de peste 120 de pagini, care se referă la "un climat de teamă și intimidare".
Difuzarea de "informații false" despre forțele armate ruse este acum pasibilă de 15 ani de închisoare.
Acest arsenal juridic are drept efect să forțeze ONG-urile, militanții, apărătorii drepturilor omului, avocați și jurnaliști "să-și reducă sau abandoneze activitățile, chiar să-și părăsească țara", se scrie în raportul consultat de AFP, care urmează sa fie prezentat în cursul zilei în Consiliul permanent al OSCE.
Cu atât mai mult cu cât "persecuția se face la lumina zilei" și propaganda se desfășoară din plin. Sub controlul direct al lui Vladimir Putin, autoritățile au "drept ultim scop crearea unei societăți monolitice", în care toți opozanții vor trebui să dispară de pe scena politică, adaugă documentul, referindu-se la "o izolare" tot mai mare a societății ruse.
Prezentă în această săptămână la Viena, sediul OSCE, Evgenia Kara-Mourza, soția deținutului politic Vladimir Kara-Mourza, vrea să fie "vocea" acestor opozanți reduși la tăcere.
"Este foarte important să ne amintim că această invazie pe scară mare a Ucrainei se desfășoară într-un context de represiune în masă în Rusia", a subliniat ea într-un interviu cu jurnaliști, în timp ce peste 1.300 de manifestanți care protestau împotriva mobilizării parțiale au fost arestați miercuri.
Ea mai spune că remarcă o conștientizare: "Chiar cei care sunt victime ale spălării creierelor încep să-și pună întrebări când văd că un război care trebuia să dureze trei zile durează de peste șapte luni" și când sancțiunile încep să apese.
Soțul ei, Vladimir Kara-Mourza, feroce detractor al Kremlinului și al ofensivei ruse în Ucraina, este deținut din aprilie 2022 în așteptarea unui proces. Acest fost jurnalist, în vârstă de 41 de ani, este unul din ultimii opozanți de anvergură care trăiesc în Rusia.
Raportul este al treilea făcut public de OSCE de la începutul conflictului din Ucraina, în cadrul mecanismului numit "de la Moscova".El a fost redactat în luna aprilie de un singur raportor desemnat de 38 din cele 57 de state membre, Angelika Nussberger, profesoară la universitatea din Köln. Rusia nu a răspuns la cererea de a organiza o vizită la fața locului.
Primele două rapoarte au arătat "încălcări evidente ale drepturilor" de către trupele ruse în Ucraina, putând constitui crime de război și crime împotriva umanității.
OSCE, creată în 1975, în plin război rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest, a avut o inițiativă similară în 2018 pentru a examina crimele din Cecenia împotriva persoanelor LGBT+ sau în 2020, în urma alegerilor fraudate și a represiunii în Belarus.
Sursa: RADOR
Comentarii