Într-o lume în care bogații sunt mereu din ce în ce mai bogați și cei săraci sunt tot mai săraci, activele celor mai bogați dintre bogați ar putea depăși în curând pragul astronomic de un trilion de dolari.

Potrivit Oxfam International, zece ani ar putea fi suficienți pentru ca acest lucru să se întâmple. Inegalitățile cresc pretutindeni și nici Italia nu scapă de acest blestem: cel mai bogat 1% din populație are de peste 84 de ori mai multă bogăție decât cea deținută în general de cei mai săraci 20%, relatează IlSole24Ore.

Și, dacă, pe de o parte, numărul miliardarilor italieni crește, pe de altă parte crește și numărul celor care ''nu au mijloace pentru o existență demnă''.

În raportul privind inegalitățile lansat pe 15 ianuarie, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Oxfam constată că averile celor mai bogați cinci bărbați de pe planetă, CEO-ul Tesla Elon Musk, Bernard Arnault și familia companiei de lux LVMH, fondatorul Amazon Jeff Bezos, fondatorul Oracle Larry Ellison și guru-ul investițiilor Warren Buffett, au înregistrat o creștere de 114% în termeni reali din 2020.

Iar pandemia, ale cărei efecte economice și sociale au lovit cele mai vulnerabile clase ale populației mondiale, în mod disproporționat, este cea care a mărit decalajul inegalităților.

''Primii cinci miliardari și-au dublat averea. Pe de altă parte, aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci'', a declarat Amitabh Behar, director executiv interimar al organizației. ''Într-un deceniu, vom avea un trilionar'', a adăugat acesta, adică o persoană cu o avere de un trilion de dolari.

''Pentru a învinge sărăcia însă va fi nevoie de cel puțin 200 de ani'' a subliniat Behar.

Profiturile multinaționalelor

Cel mai bogat 1% din lume deține 59% din toate titlurile financiare. Potrivit raportului, 7 dintre cele mai mari 10 multinaționale au un miliardar ca CEO, sau printre acționarii lor principali. ''În perioada iulie 2022 – iunie 2023 – notează raportul – pentru fiecare 100 de dolari de profit generat de 96 dintre cele mai mari companii din lume, 82 au revenit acționarilor sub formă de dividende sau buybacks''.

Din primele date disponibile, anul 2023 este destinat să doboare toate recordurile, devenind cel mai profitabil an de până acum. Per total, 148 dintre cele mai mari companii din lume (pentru care sunt disponibile date) au realizat profituri de aproximativ 1.800 de miliarde de dolari (între iunie 2022 și iunie 2023), cu o creștere de 52,5% a profiturilor față de profitul mediu în perioada 2018-21.

Impozitarea bogaților

Potrivit Oxfam, măsurile care ar trebui luate în considerare ''pentru a elimina inegalitățile'' includ impozitarea celor mai bogate persoane din fiecare țară, o taxă mai eficientă asupra veniturilor marilor companii și noi măsuri eficiente împotriva evaziunii fiscale.

Raportul, pentru care s-au folosit datele Forbes din noiembrie 2023, arată că, în prezent, Musk este cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere personală de puțin sub 250 de miliarde de dolari. Primii cinci miliardari au o avere totală de 869 de miliarde de dolari, în creștere față de cea de 340 de miliarde de dolari din martie 2020, cu o creștere nominală de 155%.

La nivel global, bărbații dețin o avere cu 105 trilioane de dolari mai mare decât cea a femeilor. ''Ar fi nevoie de 1.200 de ani pentru ca o femeie care lucrează în sectorul asistenței medicale sau asistenței sociale să câștige cât câștigă în medie directorul general al uneia dintre companiile Fortune 100 într-un an'', citim în raport.

Femeile sunt mult mai prezente în rândul lucrătorilor prost plătiți, precari și mai puțin protejați: la scară globală, în 2019,  femeile au primit doar 51 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați.

Din cele peste 1.600 dintre cele mai mari și mai influente companii din lume, doar 24% și-au asumat un angajament public față de egalitatea de gen. Și doar 2,6% dintre aceste companii mari dezvăluie informații despre diferența de remunerare între femei și bărbați în rândul angajaților lor. 

Italia: salariul minim și lupta împotriva evaziunii fiscale

În Italia, în anul 2022, aproximativ 5,6 milioane de persoane trăiau în condiții de sărăcie absolută, adică un procent de la 9,7% din populația totală. Sunt persoane care nu au ''resurse lunare suficiente pentru a cumpăra un coș de bunuri și nici serviciile esențiale pentru a trăi în condiții demne''. Gospodăriile aflate în aceste condiții au crescut de la 7,7 la 8,3% în 2022, ceea ce înseamnă 2 milioane și 180 de mii de familii.

''Creșterea sărăciei absolute este în mare parte atribuită creșterii inflației și impacturilor sale mai incisive asupra familiilor cu cheltuieli reduse'', a declarat Mikhail Maslennikov, consilier politic pentru justiție economică la Oxfam Italia.

Tot potrivit Oxfarm, cei mai bogați 20% dintre italieni dețin peste două treimi din averea națională (68,9%). Cei mai săraci 60% dețin doar 13,5%. În plus, ponderea deținută de cei mai săraci 20% s-a înjumătățit între 2021 și 2022, trecând de la 0,51% la 0,27%.

În cele din urmă, cei mai bogați 1% dețineau de peste 84 de ori mai multă bogăție decât cei mai săraci 20% în general. De la începutul pandemiei și până în noiembrie 2023, continuă raportul, au mai apărut 27 de miliardari (63 în total), cu active de 217,6 miliarde de dolari (+46%).

Pe parcursul anului 2023, a crescut și numărul multimilionarilor italieni. Numărul deținătorilor de active care depășesc 5 milioane de dolari a crescut cu 11.830 (la 92.710). Valoarea activelor lor a crescut cu 178 de miliarde de dolari în termeni reali în ultimul an.

Italienii cu active ce depășesc 50 de milioane de dolari au crescut cu 690 în cursul anului 2023 (trecând de la 4.705 la 5.395), iar activele lor au crescut, anual, cu 79 de miliarde de dolari în termeni reali.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA