Ministrul ungar de externe nu dorește nici înăsprirea condițiilor de acordare a vizelor UE pentru cetățenii ruși.

”În urmă cu câteva luni, colegul meu Urmas Reinsalu a devenit din nou ministrul de externe al Estoniei. M-am bucurat de noua sa numire în funcție, pentru că am avut o relație personală bună și am avut o cooperare reușită. M-am bucurat și de inițiativa sa de a vorbi cu mine la telefon, pentru a analiza situația actuală de securitate”, a scris Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe și al comerțului exterior, pe Facebook.

”A fost o discuție lungă și am convenit asupra celui mai important aspect: că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând! I-am spus că Ungaria - în calitate de țară vecină cu Ucraina - are un interes deosebit de mare în a avea parte de pace, cât mai curând posibil. Cu toate acestea, gândim diferit cu privire la utilitatea sancțiunilor în obținerea păcii”, a scris ministrul ungar de externe, citat de agenția MTI.

”Guvernul Estoniei va iniția un nou pachet de sancțiuni, iar, în această privință, eu am punctat imediat faptul că Ungaria nu este dispusă nici măcar să negocieze cu privire la noi sancțiuni energetice”, a mai scris în postarea da șefului diplomației ungare.

"În prezent este fizic imposibil ca aprovizionarea cu petrol și gaze naturale a Ungariei să fie asigurată fără surse de energie din Rusia, astfel că noi nu vom fi de acord ca poporul maghiar să plătească prețul războiului", a spus Péter Szijjártó.

”Sancțiunile energetice cauzează mai multă durere Europei decât Rusiei, astfel că înăsprirea acestora este complet lipsită de logică. Am vorbit și despre propunerea potrivit căreia trebuie înăsprite condițiile de eliberare a vizelor pentru cetățenii ruși. În această privință Ungaria este de acord cu poziția cancelarului german și nu intenționează să introducă niciun fel de restricții”, a mai precizat ministrul ungar de externe. 

Sursa: RADOR