Occidentul trebuie să-și intensifice sprijinul militar pentru Ucraina pentru a învinge regimul lui Vladimir Putin, care va fi întotdeauna "o sursă de război, agresiune și destabilizare“.

Declarația îi aparține singurului diplomat rus care și-a dat demisia în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Moscova, într-un interviu acordat agenției EFE, partener EURACTIV.

Boris Bondarev, în vârstă de 42 de ani, care locuiește în prezent în Elveția, a demisionat după o carieră diplomatică de 20 de ani, printr-o scrisoare publică în mai anul trecut, în timp ce se afla la post, la Misiunea Permanentă a Rusiei pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva.

În scrisoarea de demisie, el a criticat un război "fără sens", a spus că îi este rușine de țara sa și a atacat Ministerul de externe al Rusiei pentru că a răspândit "minciuni, declarații belicoase și ură".

Acum spune că este bine, dar preferă să nu vorbească despre securitatea lui sau dacă a primit amenințări.

"Sunt o piesă prea mică pentru ca ei să se deranjeze pentru mine”, a spus el.

Pasivitate și loialitate

Niciun alt diplomat rus nu i-a urmat exemplul, cel puțin nu public.

"Nu pot să spun că sunt dezamăgit pentru că nu mă așteptam la nimic. Îmi cunosc colegii. Dacă mai mulți oameni ar fi vorbit public, poate că ar fi fost diferit. Dar, dacă acești oameni ar exista, ar fi un alt minister și acest război ar fi posibil să nu fi avut loc", a declarat Bondarev pentru EFE.

Fostul diplomat a spus că nu a crezut niciodată că Putin, pe care îl consideră responsabil pentru război, va invada Ucraina.

"Știam că este un regim corupt, că sunt hoți, dar nu m-am gândit niciodată că vor trece de la a fi hoți la a fi criminali și criminali de război”, a spus el.

Bondarev a rezumat situația din Rusia lui Putin: Dacă eviți să te implici în politică și să critici guvernul, nu vei avea probleme. În schimb, viața ta va continua mai mult sau mai puțin ca de obicei, chiar și în timpul războiului.

"În Moscova magazinele sunt deschise, iar restaurantele sunt pline. Oamenii se distrează. Nu există nimic care să arate că există un război".

"Nimănui nu îi pasă de ceea ce se întâmplă în unele părți îndepărtate și mai sărace ale Rusiei, unde sunt recrutați mai mulți soldați", a adăugat el.

Această mentalitate de a nu interveni în ceea ce se întâmplă, cu excepția unei minorități active, este o moștenire a trecutului sovietic de care beneficiază Putin.

"Putin îi învață pe oameni de 20 de ani că ar trebui să aibă grijă doar de propria lor viață și să lase în seama lui toate treburile statului", a explicat fostul diplomat.

El spune că, în acest an de război, ceea ce l-a surprins cel mai mult este performanța slabă a armatei ruse, mult mai proastă decât bănuia, din cauza corupției larg răspândite.

"Corupția și incompetența sunt trăsături centrale ale regimului lui Putin. Deci nu ar trebui să fiu surprins", a adăugat el.

"Pace, doar fără Putin"

Bondarev crede că, "dacă vrei pace, trebuie ca Putin și regimul său să fie scoși din ecuație".

Putin nu mai are nimic de oferit poporului rus și tot ce face acum este să dea vina pe presupușii inamici externi pentru răul țării și propriile sale greșeli, a spus Bondarev.

"El va fi întotdeauna o sursă de război, de agresiune, de destabilizare. Dacă Putin este învins și rămâne la putere, o va lua ca pe o insultă personală și va căuta răzbunare", a prezis fostul diplomat.

"Acest război este războiul lui personal, pentru că nimeni din jurul lui nu și-a dorit acest război. Și nici acum nu-l vor. Ei doar îl urmează pentru că nu este responsabilitatea lor să gândească și să decidă".

Bondarev a criticat acele țări care susțin Ucraina, dar nu trimit arme care ar putea oferi Kievului victoria finală.

"Europa și Statele Unite par să nu-și dorească ca Ucraina să câștige acest război. Se pare că vor să împingă Ucraina spre pacea cu Rusia. Ca o formulă pentru a-l scoate pe Putin basma curată", a subliniat el.

"Nu știu câte tancuri are Spania, dar dacă are 100 de tancuri, să le livreze Ucrainei. Ar fi o mare contribuție la securitatea întregii Europe".

El i-a criticat, de asemenea, pe liderii europeni pacifiști care se opun acordării de ajutor militar Kievului: "Războiul nu se va opri miraculos, dacă nu sunt furnizate arme".

Această narațiune pacifistă, a spus Bondarev, este condescendentă și arogantă și folosește suveranitatea Ucrainei ca monedă de schimb.

"Ucrainenii ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă vor pacea sau dacă vor să lupte sau să-și ia înapoi tot teritoriul", a spus el.

"Iar acești pacifisti par să spună: Ucraina poate fi divizată. Dă-i lui Putin o parte din Ucraina în schimbul a altceva, de parcă nu ar fi un popor liber, ci ceva inferior care poate fi sacrificat".