Pe măsură ce ne apropiem de data care marchează un an de război împotriva Ucrainei, se pune tot mai des întrebarea cu privire la posibilitatea unei medieri care să pună capăt acestei agresiuni rusești, nedrepte și inexplicabile.

În cursul săptămânii, a fost pomenită, chiar, posibilitatea de a-l vedea pe Benjamin Netanyahu ca mediator. Oricât de mult se dorește să se oprească nebunia războinică și incendiară a lui Putin, ar putea părea de neconceput să ceri cuiva ca Netanyahu să joace acolo rolul de pompier de serviciu, scrie în Diario de Noticias Victor Angelo, consilier pe probleme de securitate internațională și fost secretar general adjunct al ONU.

Este adevărat că pacea are un preț ridicat și că trebuie să fim pregătiți pentru acea investiție. Pacea, pe o bază justă, este o prioritate absolută, dar nu poate fi obținută cu orice preț și nici acordând credibilitate celor care nu o au. Nu cred nici că Netanyahu poate fi acceptat de părți. Lui i-ar plăcea, în încercarea de a-i face pe oameni să uite de problema din ce în ce mai greu de rezolvat care există între Israel și Palestina.

Acum și spre deosebire de ceea ce cred unii, este important să lămurim faptul că "domul de fier" israelian nu răspunde nevoilor de apărare ucrainene. Acest sistem, care este de o eficiență incontestabilă în Israel, permite doar interceptarea proiectilelor și a altor rachete lansate de la distanțe relativ mici, pe o rază de maxim 70 km. Acest lucru nu are nicio legătură cu distanța parcursă zilnic de zecile de rachete pe care forțele armate ruse le lansează asupra Ucrainei, într-o campanie deliberată de înspăimântare a populației. Israelul trebuie, totuși, să ajute Ucraina cu muniție și cu sisteme de apărare aeriană.

O întrebare similară ar putea apărea și în ceea ce privește președintele Erdoğan. A jucat un rol pozitiv, în strânsă colaborare cu Națiunile Unite, când a fost vorba despre acordul privind exportul de cereale și îngrășăminte. Ar putea fi acum un actor relevant în căutarea unui proces de pace? Răspunsul nu este ușor de dat. Nici pentru Ucraina, nici pentru europeni.

Erdoğan are mai multe cărți în joc, pe mese diferite și contradictorii. Deși trebuie recunoscut faptul că Turcia este o țară aliată în cadrul NATO, nu putem uita că Erdoğan joacă înainte de toate cartea ambiției sale personale, care se bazează pe puterea absolută și care se inspiră dintr-o lectură religioasă care nu are nicio legătură. cu valorile europene de respect față de libertate, toleranță și diversitate. Poporul turc, vecinii greci și restul europenilor ar avea multe de pierdut ca urmare a întăririi puterii și imaginii internaționale a lui Erdoğan.

Dar dacă acesta ar fi în stare să promoveze o pace echilibrată și durabilă, ar merita să se parieze pe el. Cu toate acestea, nu cred că are vreo șansă de succes. Îl văd, mai devreme sau mai târziu, marginalizat de propriul său popor.

Între timp, pe 20 februarie, Wang Yi, care a fost ministru de externe al Chinei până la sfârșitul anului 2022 și care acum este secretarul Partidului Comunist care răspunde de politica externă, se va deplasa la Moscova pentru negocieri. Unii văd în această deplasare o încercare chineză de a discuta despre o cale de ieșire din criză. Vizita urmează deplasării pe care Dmitri Medvedev a făcut-o la Beijing pe 21 decembrie. Nu cred, însă, că poate avea ca rezultat o deschidere spre pace.

Politica chineză, în ceea ce privește acest conflict, este preocupată mai ales de decizia japoneză de a-și consolida forțele armate și de apropierea acestei țări de NATO. Jens Stoltenberg s-a aflat la Tokyo săptămâna aceasta și acest lucru a fost urmărit cu mare atenție la Beijing. Ar putea, chiar, să fi condus la decizia de a consolida colaborarea politică dintre China și Rusia. Wang ne va spune...Nu există prea multe speranțe de a vedea China să traducă prin pași pozitivi și concreți ceea ce predică atunci când vorbește despre apărarea ordinii multilaterale.

Concluzia este că suntem departe de începerea unui proces de pace. Dimpotrivă, din păcate. Putin crede într-o victorie militară și mizează pe factorul timp: are nevoie de timp pentru a fi avantajat. Ei bine, exact asta nu îi putem oferi. Dacă nu există pace, dacă nimeni nu poate media, trebuie să existe acțiune, mișcare și rapiditate și îmbinarea tuturor mijloacelor posibile, inclusiv încurajarea divizărilor și a confuziei în centrul puterii ruse. 

Sursa: RADOR