Traseul pagerelor explozive din Liban trece prin periferia Budapestei
Investigațiile pentru reconstituirea modului în care a fost posibil atacul multiplu care a cauzat marți mii de explozii de pager în Liban desenează pe harta lumii un triunghi gigantic și puțin probabil, scrie Il Fatto Quotidiano.
Povestea pornește din statul din Orientul Mijlociu, unde continuă eforturile de ajutorare a victimelor exploziilor, se mută în Taiwan, unde își are sediul compania care produce dispozitivele dar, după o serie de clarificări din partea companiei, se revine spre vest, în Europa, și mai exact la Budapesta.
„Nu am fost noi cei care au produs dispozitivele care au explodat în Liban”, spun cei de la Gold Apollo, compania care a negat, mai întâi prin președintele și fondatorul său și apoi printr-o declarație oficială, că s-ar afla în spatele operațiunilor de asamblare a pieselor și, prin urmare, a presupusei manipulări a pagerelor. Și-atunci cine le-a construit? „Conform acordului de cooperare am autorizat societatea Bac Consulting să utilizeze marca noastră pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, însă proiectarea și producția produselor sunt responsabilitatea exclusivă a Bac” – citim în documentul eliberat de conducerea companiei. Acordul dintre cele două companii, explică președintele și fondatorul companiei taiwaneze Hsu Ching-kuang, este în vigoare de trei ani: „Această companie a colaborat cu noi și reprezintă multe dintre produsele noastre. Au vrut să facă și pagere și m-au întrebat dacă pot folosi brandingul companiei noastre.” O reconstituire infirmată însă de compania maghiară.
Ce se știe despre Bac Consulting
Nu este ușor să creionezi un profil precis al Bac Consulting. Site-ul companiei pare să fie în construcție, fiind destul de incomplet, dar prin intermediul unor investigații, Ilfattoquotidiano.it a putut verifica că domeniul era activ încă din 2007, deși abia din aprilie 2021 poate fi legat efectiv de compania maghiară cu sediul la Budapesta. Site-ul oferă puține informații despre specializările reale ale companiei: citim că aceasta se ocupă de consultanță de mai bine zece ani, chiar dacă site-ul are doar trei ani vechime, fiind specializată în „mediu, dezvoltare și afaceri internaționale. Suntem o echipă internațională extrem de dinamică de experți ale căror puncte forte sunt creativitatea, angajamentul și expertiza pentru a le oferi soluții unice partenerilor noștri”.
Căutând pe Google Street View adresa indicată drept sediu al companiei, nu găsim o clădire din centrul capitalei Ungariei, nici măcar o structură de birouri, ci o vilă micuță anonimă la marginea de nord a orașului, pe a cărei ușă sunt fixate mai multe foi de hârtie cu numele unor firme, însă Bac Consulting nu apare printre ele.
Ce se știe despre director
Pe site, singurul nume prezent este cel al persoanei indicate drept director, respectiv Cristiana Bársony-Arcidiacono, însă informațiile disponibile despre ea nu o recomandă drept producător de dispozitive de comunicații. Din profilul Linkedin rezultă că a desfășurat consultanță pentru organizații și instituții internaționale importante, de la UNESCO la Comisia Europeană, în timp ce din februarie 2019 conduce Consulting în calitate de director general. Între timp, din noiembrie 2021, ar deține și funcția de Expert Evaluare CE pentru Comisia Europeană, însă dintr-o verificare efectuată de Ilfattoquotidiano.it nu pare să fie inclusă pe lista de contacte a angajaților și consultanților Uniunii Europene. Profilul său de Instagram este alcătuit aproape exclusiv din portrete desenate în creion, dintre care unul apare și pe site-ul Bac Consulting.
Sediul companiei este o mică vilă de la periferia Budapestei
Căutând online fotografia sa de profil Linkedin, constatăm că aceasta apare însă și pe un alt site al unei companii americane, Eden Global (care însă nu este menționată pe rețeaua de socializare), dar care se ocupă tot de consultanță „în domeniul financiar, al sustenabilității, în domeniul afacerilor globale, politicii, diplomației, business intelligence, ingineriei, dreptului și economiei” și este prezentă, citim, în 11 țări, în principal din Africa, Europa și America Latină. În prezentarea sa, Bársony-Arcidiacono se definește drept „cercetător, climatolog la CNRS din Paris, doctor în Fizică, Politică, Sustenabilitate și Dezvoltarea Afacerilor. A lucrat ani de zile ca manager de resurse de apă la UNESCO și AIEA, Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Domeniile sale de expertiză variază de la știință pură, inginerie și inovare, cercetare nucleară, energie regenerabilă, gestionarea durabilă a deșeurilor, hidrologie, modelarea apelor subterane.
Ilfattoquotidiano.it a încercat să contacteze managerii Bac Consulting, însă până la momentul redactării acestui articol nu a primit niciun răspuns, nici prin telefon, nici prin e-mail. La fel s-a procedat și cu compania Eden Global, căreia i-am cerut prin e-mail să fim puși în contact cu Bársony-Arcidiacono, numai că nici în acest caz, nu a sosit încă niciun răspuns.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii