O barcă de lemn cu câteva zeci de migranți s-a scufundat miercuri între Turcia și Grecia, între cei care și-au pierdut viața fiind și șapte copii. Tot miercuri liderii Uniunii Europene s-au reunit în Summitul de la Valetta pentru criza refugiaților.

Barca scufundată între Turcia și insula Lesbos din Grecia ducea câteva zeci de migranți, dintre care numai 27 au supraviețuit, transmite BBC.

Potrivit datelor ONU, peste 3.400 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți în timpul călătoriei pe mare către Turcia sau Grecia. 

Peste 150.000 de oameni din țări africane precum Eritreea, Nigeria și Somalia au pornit în călătorii periculoase pe Marea Mediterană către Italia și Malta. Dar acest număr pare infim față de cei peste 650.000 - majoritatea sirieni - care au ajuns în Turcia și Grecia. 

Comentatorii BBC spun, la fel ca și majoritatea analiștilor din presa internațională, că această criză a evoluat atât de rapid încât liderii europeni abia țin pasul pentru a formula politici coerente. 

La summitul de la Valetta (Malta) din 11-12 noiembrie este de așteptat ca liderii UE să ofere țărilor africane miliarde de euro în schimbul sprijinului în rezolvarea crizei.

Astfel, Comisia Europeană a stabilit un fond de 1,8 miliarde euro pentru Africa și a solicitat de urgență statelor membre să contribuie la această sumă. Există îndoieli că acest plan se va concretiza.