Dezvăluirile privind folosirea firmelor offshore fac prima victimă în fotbal: Juan Pedro Damiani și-a dat demisia din comisia de etică a FIFA. Asta în timp ce poliția elvețiană a descins la sediul UEFA în dosarul PanamaPapers.

Damiani, un influent avocat uruguaian și unul dintre cei mai bogați oameni ai acestei țări, se retrage din Comisia de etică a FIFA, după ce numele său a apărut în scandalul firmelor offshore, scrie Süddeutsche Zeitung.

Juan Pedro Damiani este membru al acestei comisii încă de la înființarea ei, în 2006.

Avocatul apare ca administrator a două companii offshore despre care FBI afirmă că ar fi fost folosite pentru plata de mită către oficiali FIFA.Totodată, firma sa de avocatură din Montevideo era unul dintre cei mai importanți clienți ai Mossack Fonseca, înființând circa 400 de companii-paravan.

Miercuri după-amiază, poliția elvețiană a descins la sediul UEFA din Nyon, pentru a obține contractele de atribuire a drepturilor TV către societatea Cross Trading, afacere menționată în  PanamaPapers.

Contractele au fost încheiate cu doi oameni de afaceri din Argentina puși sub acuzare de justiția americană în scandalul de corupției de la Federația Internațională de Fotbal și au fost semnat în perioada în care actualul șef al FIFA, Gianni Infantino, era directorul departamentului juridic al UEFA. 

Informația a fost publicată, marți, de Süddeutsche Zeitung, care a estimat că valoarea contractelor este mai mică decât prețul de piață.

Potrivit dezvăluirilor, Cross Trading, o firmă offshore, a cumpărat drepturile de televizare pentru 111.000 de dolari și le-a revândut către Teleamazonas, un post de televiziune din Ecuator, pentru 311.000 de dolari. Cross Trading este deținută de argentinienii Hugo și Mariano Jinkis, puși sub acuzare în SUA pentru dare de mită în schimbul drepturilor de difuzare a competițiilor FIFA în America de Sud.

Într-un comunicat citat de France Presse, UEFA a precizat că "a primit astăzi vizita Poliției federale elvețiene care a acționat în baza unui mandat și a cerut contractele dintre UEFA și Trading Cross / Teleamazonas privind alocarea drepturilor de televiziune pentru Liga Campionilor pentru sezoanele 2006 și 2009, în Ecuador.

Dezvăluirile pică foarte prost pentru FIFA și UEFA implicate deja în numeroase scandaluri, cu foștii președinți Sepp Blatter și Michel Platini anchetați pentru corupție.