Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a anunțat marți că va demisiona în încercarea de a salva coaliția de guvernământ, după ce numele său a apărut în scandalul Panama Papers.

Premierul a informat grupul parlamentar (al Partidului Progresului) că va demisiona din funcție", a declarat marți, în direct la televiziune, Sigurdur Ingi Johannsson, vicepreședinte al partidului și ministru al agriculturii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Premierul Gunnlaugsson amenințase anterior marți cu dizolvarea forului legislativ dacă va fi abandonat de Partidul Independenței, aliatul său în coaliția de guvernare.

"I-am spus președintelui Partidului Independenței că, dacă parlamentarii formațiunii consideră că nu mai pot susține guvernul (...), voi dizolva Parlamentul și voi convoca alegeri legislative", a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.

Președintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, într-o declarație televizată, că nu este pregătit să dizolve Parlamentul țării până când nu vor fi explorate toate opțiunile, respingând astfel solicitarea premierului.

Potrivit dezvăluirilor publicate luni, Gunnlaugsson și soția sa erau proprietarii unei firme offshore, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, care deținea obligațiuni de milioane de dolari emise de cele trei mari bănci islandeze care au colapsat în timpul crizei din 2008.

Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii băncilor, fără a dezvălui interesul familiei sale în această tranzacție.

Nu este clar din documentele firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca dacă poziția politică a lui Gunnlaugsson a ridicat sau, dimpotrivă, a afectat valoarea obligațiunilor deținute de compania în care acum este acționar numai soția sa, deoarece actualul premier i-a transferat partea sa din firmă la câteva luni după ce a fost ales membru al Parlamentului Islandei, în 2009.