Italia continuă să furnizeze bilanțuri sumbre, depășind China la numărul deceselor. Spania nu stă nici ea prea bine. Vești proaste vin și din Asia, amenințată de un al doilea val de infectări cu noul coronavirus.

Rusia a raportat joi primul deces din cauza infectării cu noul coronavirus, numărul îmbolnăvirilor din această țară fiind de 147, potrivit AFP, care citează centrul de gestionare a epidemiei. Victima este o femeie în vârstă, cu mai multe afecțiuni cronice.  

În Ungaria, numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus ar putea fi de până la 10 sau 15 ori mai mare decât cel al cazurilor confirmate, a recunoscut șeful biroului premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Ungaria avea joi 73 de cazuri confirmate și un deces. Gergely Gulyas se așteaptă la o creștere rapidă a numărului acestor cazuri în zilele următoare. 

Prințul Albert al II-lea de Monaco e primul lider din lume testat pozitiv. Starea lui de sănătate nu suscită îngrijorare, astfel că el va putea să continue să lucreze din apartamentele sale, au anunțat reprezentanții Palatului din principatul monegasc.

După ce a încercat o abordare diferită, Marea Britanie a decis în cele din urmă să închidă școlile la sfârșitul acestei săptămâni, în contextul răspândirii tot mai rapide a noului coronavirus, care a făcut peste 100 de morți pe teritoriul britanic. 

Iranul va amnistia 10.000 de deținuți, cu ocazia Noului an iranian, marcat vineri, dar și pe fondul epidemiei cu noul coronavirus. Din cauza epidemiei, care a ucis aproape 1.300 de iranieni, Teheranul nu-și va sărbători în acest an programul nuclear.

Și în Statele Unite, vor fi eliberate persoane cu condamnări ușoare, din cauza apariției mai multor cazuri de infectare. Închisorile din Los Angeles, Cleveland și New York au eliberat sute de deținuți. În SUA s-au înregistrat 9.400 de cazuri confirmate și 152 de decese.

La nivel global, sunt peste 220.000 de infectări și peste 8.800 de morți.

Cele mai afectate țări sunt China, Italia, Iran și Spania.

Încă trei țări au fost adăugate pe lista cu statele care au peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus, în cazul cărora se impune izolarea la domiciliu a cetățenilor români care vin din acestea. Pe lista actualizată și publicată joi pe site-ul INSP au fost adăugate Brazilia, Cehia și Portugalia, relatează Agerpres.

În Spania au murit 767 de persoane, cu 30% mai multe decât în urmă cu 24 de ore. Numărul total al cazurilor de infectare a ajuns la 17.147.

În Olanda, la o zi după ce a leșinat în Parlament, din cauza oboselii, Bruno Bruins a demisionat din funcția de ministru al sănătății. 18 persoane au murit în ultimele 24 de ore, numărul deceselor ajungând la 76. Toți aveau între 63 și 95 de ani.

Germania a depășit 14.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar are în continuare un număr mic de decese - 47. 

Potrivit Reuters, Guvernul pregătește măsuri care vor permite Cabinetului să crească împrumuturile în mod nelimitat, pentru a putea contracara efectele crizei.

Coreea de Sud, China și Singapore se confruntă cu un al doilea val de infectare, provocat de cetățeni veniți din alte țări. 

China, unde a apărut COVID-19, nu a mai înregistrat miercuri niciun caz local, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, dar a raportat 34 de cazuri noi în rândul unor persoane revenite în țară, relatează BBC Online.

În Singapore, din 47 de cazuri noi 33 sunt persoane venite din străinătate.

Coreea de Sud a raportat joi 157 de cazuri, dar nu e clar câte sunt locale și câte nu.